ЯК ЗАПОБІГТИ ОПІСТОРХОЗУ?

ЯК  ЗАПОБІГТИ  ОПІСТОРХОЗУ?

 

        Опісторхоз – це тяжке хронічне захворювання печінки, підшлункової залози та інших органів, яке викликається дрібним гельмінтом опісторхісом.

        Хвороба дуже поширена  серед  людей, які живуть у басейнах річок.

        В Україні це басейни Дніпра. В Сумській області найбільше хворих виявлено в населених пунктах, розташованих поблизу річок  Ворскла, Десна,Сейм, Сула.

        Паразит проходить складний цикл розвитку, при якому в м’язах риб формуються заразні личинки.

         Личинки опісторхозу  уражають лише риби родини коропових: в’яз, лин,лящ, краснопірка, плітка, сазан, карась, підуст, плоскирка.

         Зараження людей опісторхозом відбувається при вживанні сирої, малосолоної, свіжов’яленої  та недостатньо провареної або просмаженої риби, ураженої личинками паразита.

          Основні прояви хвороби – це біль у правому підребер’ї, який з’являється  після жирної та гострої їжі, після фізичного та нервового перевантаження, поганий апетит, нудота, гіркота в роті, слабкість,безсоння, головний біль, роздратування.

          Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення.

               

   ПАМ’ЯТАЙТЕ!

          Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко і тривало лікується.

          Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати!

          Головне – не вживати в їжу сиру, малосолену та свіжов’ялену рибу.

          Смажити велику рибу треба 15-20 хвилин під кришкою, попередьо розрізавши її вздовж хребта; варити теж 15 хвилин з моменту закипання.

          Перед тим, як в’ялити рибу, для повної загибелі личинок обов’язково

витримайте її 12-14 днів у 20% розчині солі (2 кілограми солі на відро води).

          Тільки виконуючи ці рекомендації, ви збережете себе та своїх дітей від зараження тяжкою хворобою – опісторхозом.