ЯК ЗАПОБІГТИ ОПІСТОРХОЗУ?
ЯК ЗАПОБІГТИ ОПІСТОРХОЗУ?
Опісторхоз – це тяжке хронічне захворювання печінки, підшлункової залози та інших органів, яке викликається дрібним гельмінтом опісторхісом.
Хвороба дуже поширена серед людей, які живуть у басейнах річок.
В Україні це басейни Дніпра. В Сумській області найбільше хворих виявлено в населених пунктах, розташованих поблизу річок Ворскла, Десна,Сейм, Сула.
Паразит проходить складний цикл розвитку, при якому в м’язах риб формуються заразні личинки.
Личинки опісторхозу уражають лише риби родини коропових: в’яз, лин,лящ, краснопірка, плітка, сазан, карась, підуст, плоскирка.
Зараження людей опісторхозом відбувається при вживанні сирої, малосолоної, свіжов’яленої та недостатньо провареної або просмаженої риби, ураженої личинками паразита.
Основні прояви хвороби – це біль у правому підребер’ї, який з’являється після жирної та гострої їжі, після фізичного та нервового перевантаження, поганий апетит, нудота, гіркота в роті, слабкість,безсоння, головний біль, роздратування.
Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко і тривало лікується.
Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати!
Головне – не вживати в їжу сиру, малосолену та свіжов’ялену рибу.
Смажити велику рибу треба 15-20 хвилин під кришкою, попередьо розрізавши її вздовж хребта; варити теж 15 хвилин з моменту закипання.
Перед тим, як в’ялити рибу, для повної загибелі личинок обов’язково
витримайте її 12-14 днів у 20% розчині солі (2 кілограми солі на відро води).
Тільки виконуючи ці рекомендації, ви збережете себе та своїх дітей від зараження тяжкою хворобою – опісторхозом.