Туляремія та її профілактика

Туляремія та її профілактика

Туляремія - це зоонозна природно-осередкова бактеріальна інфекційна хвороба, що передається людині від заражених тварин.

У природних умовах туляремією хворіють головним чином дрібні ссавці, дикі гризуни (водяні щури, полівки, лісові миші, бурозубки, зайці, а також синантропні мишовидні гризуни і т.д.), які своїми виділеннями заражають навколишнє середовище, воду, харчові продукти. Заразитися туляремією можна від укусів кліщів, комарів, гедзів.

 Туляремія від хворої людини до здорової не передається.

Збудником туляремії є бактерія, яка має високу стійкість у зовнішньому середовищі, особливо при низьких температурах, виживаність її у зовнішньому середовищі від декількох діб до 10 місяців, однак вона швидко гине під впливом дезінфікуючих препаратів, високої температури, сонячних і ультрафіолетових променів.

Людина надзвичайно чутлива до туляремії і заражається різними шляхами, зараження відбувається в природних осередках цієї інфекції:

-  трансмісивний - при укусах інфікованих збудниками туляремії членистоногих (комарів, гедзів, кліщів);

- контактний - через пошкоджені і неушкоджені шкірні та слизові покриви при зіткненні з хворими на туляремію або полеглими гризунами та зайцями, при купанні у водоймищах, куди потрапив збудник туляремії.

- аліментарний - при вживанні продуктів харчування та води, контамінованих (забруднених) збудниками туляремії від хворих гризунів;

- повітряно-пиловий - при вдиханні контамінованими збудниками туляремії пилу, при переробці зерна, перекладання сіна, соломи.

Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак захворювання) туляремії від 3-7 днів до 3х тижнів. Захворювання починається раптово: підвищення температури тіла до 38-39 градусів С, сильний головний біль, слабкість, болі в м'язах, часто відзначається запалення лімфатичних вузлів і прилеглих до них тканин (бубон), що виникають завжди там, де збудники туляремії проникли в організм.

Як і будь-яке інфекційне захворювання, туляремія може протікати у важкій формі і викликати ускладнення (пневмонію, бронхіт, запалення лімфатичних вузлів). Найбільш ефективним захистом від туляремії є вакцинопрофілактика. Імунізація здійснюється вакциною проти туляремії, особам з 7 років і старше.

Вакцинацію проводять одноразово. Активний імунітет розвивається через 20-30 днів після імунізації і зберігається в середньому протягом 5 років.

З метою неспецифічної профілактики туляремії слід дотримуватися наступних правил:

1. Не відпочивати біля водоймищ, берега яких заселені гризунами.

2.  Не вживати продукти харчування зі слідами гризунів.

3. При виявленні гризунів в приміщеннях вжити заходів, спрямованих на їх знищення.

4. Використовувати кип'ячену воду для пиття, миття фруктів і овочів, приготування їжі.

5.  Використовувати репеленти, москітні сітки і пологи.