Ботулізм та його профілактика

Ботулізм — це захворювання, обумовлене попаданням в організм ботулінічного токсину, характеризується важким ураженням нервової системи.Кожному буде корисно знати симптоми ботулізму і їх прояв, якими шляхами відбувається зараження і якомога убезпечити себе і близьких від цього важкого захворювання.

Захворювання викликає токсин, що виробляється бактеріями Clostridium botulinum. Бактерії цього виду дуже поширені в живій природі, куди вони потрапляють з екскрементами теплокровних тварин (диких і домашніх тварин, птахів), а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Їхні спори дуже стійкі до впливу факторів зовнішнього середовища, наприклад, вони не гинуть навіть при  кип’ятінні, комфортно себе почуває паличка ботулізму в солоному середовищі.

Але смертельну отруту - токсин вона починає виділяти тільки в анаеробних умовах, тобто при відсутності кисню. Прекрасним середовищем для токсиноутворення є консерви.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, солоній і копченій рибі домашнього приготування, шинці. Особливу небезпеку становлять консервовані гриби, саме вони за статистикою стають найбільш частою причиною захворювання на ботулізм.

Характерно, що токсин знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а сконцентрований в певних ділянках. Тому  консерви з однієї банки або одну  копчену рибину може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які з’їдять ті  частини продукту, в яких був ботулінічний токсин.

Потрапляючи з їжею в шлунково-кишковий тракт, токсин ботулізму швидко всмоктується в кров, потім, досягаючи нервової системи, вражає різні її відділи, блокуючи передачу нервових імпульсів органам і тканинам. Результат — параліч дихальної мускулатури, зупинка дихання і смерть.

Від яких продуктів найчастіше можна очікувати зараження?

 Назва «ботулізм» походить від латинського слова «botulus»- «ковбаса». Саме цей продукт раніше часто викликав захворювання.

Але найчастіше ботулізм  виникає  при вживанні риби соленої, в’яленої та копченої домашнього виготовлення! Це також відноситься до в’ялених та копчених  продуктів з сала та м’яса, які  виготовляють в домашніх умовах.

Консерви домашнього приготування — м’ясо, гриби, овочі, фрукти, також нерідко стають причиною захворювання на ботулізм.

При консервуванні на овочах можуть залишитися найдрібніші частинки грунту, які заражені ботулінічной паличкою. Через деякий час у герметично закупореній банці починає виділятися токсин. Досить спробувати такі консерви, і ботулізм забезпечений. Ні сіль, ні оцет, застосовані при консервуванні, не перешкоджають утворенню токсину.

                   Виникає питання: чи можна та за якими   ознаками можна відрізнити заражені продукти?

-         Ні, не можна. Наявність токсину в банці з маринованими грибами не змінює ні їх смаку, ні кольору, ні запаху, ні інших ознак. Всупереч поширеній думці, банки, що містять смертельну отруту, не обов’язково «здуваються».

 

За яким симптомами визначають початок захворювання?

З моменту зараження до початку хвороби може пройти від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів.

Біда в тому, що спочатку специфічних симптомів ботулізму може і не бути. Самопочуття, як при звичайній харчової токсикоінфекції: біль у животі, рідкий стілець, іноді блювота. Відразу варто задуматися, який продукт міг викликати нездужання. Якщо ви напередодні їли консерви (переважно домашнього приготування), солону (в’ялену) рибу або сало, викликайте «швидку» і обов’язково повідомте лікаря про свій раціон.

Більше надії виграти битву з токсином-вбивцею, коли його руйнівна дія ще тільки починається. Слідом за шлунково-кишковими розладами з’являються неврологічні  симптоми.  Серед них:

  • Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання, це відбувається через параліч акомодації
  • Серед неврологічних симптомів також опущення одного або двох верхніх повік, розширення зіниць, млява реакція зіниць на світло або її відсутність, косоокість, ністагм, слабка конвергенція.
  • Пацієнт млявий, його турбують головні болі дифузного характеру, запаморочення, слабкість, як правило, підвищення температури відсутня.
  • Окремо варто зазначити м’язову слабкість, вона проявляється майже в усіх група м’язів.
  • Особа стає схожим на маску, міміка відсутня, пацієнт не може висунути язик.
  • Серед перших уражаються рухові нейрони, що іннервують потиличні м’язи, що викликає їх параліч, голова звисає і для утримання її в звичайному положенні, пацієнтові доводиться утримувати її руками.
  • Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання, дихання стає поверхневим. Поступово з’являється слабкість в кінцівках.

Важливою діагностичною ознакою є те, що при таких серйозних рухових розладах, чутливість  повністю зберігається.

         Ще один ранній симптом ботулізму - сухість у роті, спрага, слизова оболонка ротової порожнини суха, яскраво-червоного кольору. Змінюється голос, стає приглушеним, пацієнта турбує відчуття «комка» в горлі. Також відбувається порушення роботи серцево-судинної системи  та органів дихання,  розвивається гіпоксія (недостатність рівня кисню в крові). Поява дихальної недостатності є поганою прогностичною ознакою, оскільки це основна причина смерті у людей, хворих на ботулізм.

Взагалі ботулізм «любить» маскуватися. Інший раз, навіть досвідчені лікарі ставлять помилковий діагноз: інсульт,  порушення зору різного походження  та ін.

         В якості першої допомоги при ботулізмі слід промити шлунок 5% розчином харчової соди (50 г на літр води). Сода нейтралізує токсин. Але робити це можна тільки якщо немає порушень дихання і ковтання. Лікування ботулізму  повинно проводитись тільки в лікувальному закладі.

Як відбувається лікування ботулізму в стаціонарі?

 

 Токсини ботулізму поділяються на кілька типів: А, B, Е, і для боротьби з кожним із них існує своя сироватка. Але, оскільки при цьому захворюванні рахунок йде на хвилини, а на диференціацію необхідно 2-3 дні, вводять відразу полівалентну сироватку.

Але навіть при своєчасно розпочатому інтенсивному лікуванні, що включає штучну вентиляцію легенів, летальність залишає 2-3%. Справа в тому, що протиботулінічна сироватка нейтралізує токсин в крові хворих, але не може вплинути на отруту, якщо вона вже проникла в центральну нервову систему.

Якщо лікування почати своєчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий. Відновлювальний період триває кілька місяців.

 Як вберегтися від цього захворювання?

Зробити це неважко, треба лише дотримуватися простих правил профілактики ботулізму:

Звичайно, призначені для заготовок овочі і фрукти треба ретельно мити ( так всі зазвичай і роблять). Але хто дасть гарантію, що найдрібніші частинки грунту на них все-таки залишаться? Кип’ятіть ви свій салат або компот хоч дві години, хоч п’ять, спори витримають і нікуди не зникнуть. Єдине, що їх вбиває наповал», — це стерилізація при температурі не нижче 120° при підвищеному тиску, але в домашніх умовах, на жаль, це недосяжно.

Що ж, відмовитися від заготовок, від задоволення взимку відкрити баночку з овочевим салатом або грибочками? Зовсім ні. При дотриманні певних правил ніякої ботулізм не страшний. Варто їх запам’ятати.

  • Не консервуйте в герметично закритих банках м’ясо, рибу, гриби та ті овочі, які важко відмити від частинок ґрунту.
  • Не  не в’яльте рибу, м’ясо і сало у домашніх умовах — спори ботулізму можуть перебувати в кишечнику риб або тварин.
  • Не купуйте домашні консерви з рук.
  • І найголовніше! Якщо ви не можете відмовитися від сімейної традиції консервування грибів, салатів та іншої живності, відкривши банку, обов’язково прокип’ятіть її вміст або смажте протягом 15-20 хвилин. Навіть гриби. Навіть салати. Тільки кип’ятіння руйнує смертоносний токсин.

Майте на увазі: «небезпечні» банки нерідко здуваються ( їх треба негайно і безжально викинути), але можуть мати і цілком нормальний вигляд. Не забудьте про кип’ятінні.

 

            Лікар з гігієни харчування

           ДУ «СОЛЦ МОЗ України»                                    Надточей Н.М.