Епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції в області на 7 тижні 2014 року

Епідемічна ситуація щодо захворюваності

на гострі респіраторні вірусні інфекції в області на

7 тижні 2014 року

 

Станом на 14.02.2014 року в області відмічається зростання показника захворюваності населення на ГРВІ. Всього захворіло 5041 осіб, що на 674 особи більше, ніж на минулому тижні і в показниках становить 44,18 на 100 тисяч населення. Однак це нижче  порогового рівня на 54,60%.  

Дітей захворіло 3135 осіб проти 2820 – на минулому тижні, вони в структурі захворілих становлять 65%.

          371 особа з тяжким та грипоподібними захворюваннями були госпіталізовані, що становить 7,4% від зареєстрованих хворих.

            В період першого підйому  захворюваності в області лабораторно було підтверджено поодинокі випадки циркуляції серед хворих  вірусів грипу типів А та В. З минулого тижня зареєстровані вірусологічно підтверджені випадки грипу, викликаного вірусом типу А. Кількість лабораторно підтверджених випадків його у хворих зросла в 3 рази, що свідчить про поширення інфекції.

Задля недопущення епідемічних ускладнень в області продовжують проводиться заходи з профілактики грипу та ГРВІ.  З минулого тижня розпочалося запровадження розмежувальних заходів в закладах освіти, де захворюваність дітей перевищила 20% учнів. Зокрема  з 11 по 16.02.2014 р. призупинявся навчальний процес у Білопільській ЗОШ № 1.

Спеціалістами Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області та ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» здійснюються перевірки стану дотримання  на підконтрольних об’єктах вимог Постанови Першого заступника головного державного санітарного лікаря України від 16.10.2013 року №20 «Про забезпечення заходів профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідсезон 2013-2014 років», відповідного спільного наказу управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації та Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області від 27.09.2013 року №769-02/75-с.

Керівникам установ, підприємств та організацій різних форм власності, особливо тим, які займаються обслуговуванням населення слід подбати про заходи щодо недопущення розповсюдження збудників грипу та ГРВІ серед широких верств населення. Пропонується запровадження вологого прибирання та провітрювання  приміщень, маскового режиму для співробітників.

Про стан захворюваності  в області та виконані заходи з профілактики здійснюється щотижневе інформування Українського центру грипу МОЗ України.

В області продовжують проводиться профілактичні щеплення населенню проти грипу, насамперед контингентам, що відносяться груп до епідемічного та медичного ризику. 

 

 Всього   протягом  минулого періоду епідсезону 2013-2014 рр. щеплено 4489 осіб.