ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ А

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ А

 

Жовтяниця, хвороба Боткіна, хвороба брудних рук – це все знайомі нам назви одного й того ж захворювання – вірусного гепатиту А.

Воно відноситься до групи кишкових інфекцій з фекально-оральним механізмом передачі з переважним ураженням печінки та протікає з інтоксікацією, в ряді випадків супроводжується жовтяницею.

Гепатит А – це антропонозне захворювання, тобто воно вражає тільки людей і передається від людини до людини.

Збудником цього захворювання є вірус, який у зовнішньому середовищі  може зберігатись від декількох місяців при температурі +4 до декількох тижнів при кімнатній температурі. При кип’ятінні вірус гине за 5 хвилин, при  автоклавуванні - за 20 хвилин. Вірусному гепатиту А властиве сезонне підвищення захворюваності в осінньо-зимовий період.

Джерелом інфекції є хворі з безжовтяничною інфекцією, або хворі в кінці інкубаційного та протягом усього переджовтяничного періодів, а також на  початку розпалу хвороби.  Найбільше епідеміологічне значення мають хворі з безжовтяничними формами хвороби.

Зараження  відбувається при вживанні  інфікованої води та їжі, а також контактно-побутовим шляхом. Інкубаційний період триває від 7 до 50 днів  (у середньому 15 – 30 днів). Жовтяничний період виникає тоді, коли білірубін, не перероблений в печінці, потрапляє в кров і надає шкірі, склерам жовтяничний відтінок. Печінка збільшується в розмірах, болюча, з’являється темна сеча і знебарвлений кал. В цей період лабораторні дослідження підтверджують діагноз вірусного гепатиту А.

За рівнем захворюваності Сумська область зараз знаходиться в міжепідемічному періоді. Це означає, що останнім часом у нас реєструються лише поодинокі випадки хвороби, без суттєвих спалахів та епідемій. Та все ж слід пам’ятати, що гепатит А, як і будь-яку кишкову інфекцію, можна легко підчепити, якщо нехтувати елементарними правилами гігієни. Адже недарма його називають «хворобою брудних рук».   

Отже, щоб уникнути зараження, необхідно:

-         обов’язково мити руки з милом перед їжею, після відвідування туалету, після прогулянок;                                                                                                                                        

-         овочі, фрукти ретельно мити під проточною водою і обдавати кип'ятком та не мити водою з відкритих водоймищ (ставки, озера, річки );

-         вживати доброякісну питну або кип’ячену воду, не використовувати для пиття воду з незнайомих джерел;

-         купатися у відведених місцях, не забруднювати водоймища;

-         не купувати продукти харчування на стихійних ринках та не вживати продукти сумнівного походження;

-         постійно проводити вологе прибирання житлових приміщень.

Бережіть себе і будьте здорові!