Щеплення БЦЖ проти туберкульозу: чому важливо вакцинувати дітей і як діяти, якщо пропустили щеплення?

Щеплення БЦЖ проти туберкульозу: чому важливо вакцинувати дітей і як діяти, якщо пропустили щеплення? 

 

В Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає безоплатну вакцинацію проти 10 захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекції. 

 

Захист від туберкульозу — щеплення БЦЖ — роблять у пологовому будинку — на 3-5 добу життя дитини. Якщо ж щеплення було пропущене — його все одно необхідно зробити, хоча й пізніше. Перед вакцинацією дитину має обов’язково оглянути лікар, з метою виявлення ймовірних протипоказань. Якщо вік невакцинованої дитини більше ніж два місяці, то перед щепленням роблять пробу Манту для перевірки, чи не інфікована дитина мікобактеріями туберкульозу. 

 

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує одноразове щеплення вакциною БЦЖ немовлят в країнах, де досі поширений туберкульоз. Вакцина БЦЖ здатна забезпечити 90% захист дітей раннього віку від важких форм туберкульозу. 

 

Туберкульоз у маленьких дітей зрідка вражає лише легені. Шкідливого впливу зазнають й інші  внутрішні органи, лімфатична система, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися зі збудником туберкульозу. Власне, імунна система дорослих теж часто не може цього зробити, адже туберкульозна паличка, потрапивши в клітини імунної системи, прекрасно там почувається, розмножується та поширюється організмом. Аби її знищити, потрібна дуже організована імунна відповідь, більше схожа на спеціальну операцію, аніж на звичайний бій. Навіть невеликої кількості мікобактерій може бути достатньо, аби спричинити хворобу. Саме тому дітей важливо вакцинувати проти туберкульозу — ефективний захист триває щонайменше п’ять років.

 

 

Сумщина  входить до трійки лідерів областей України за показником проведення щеплення проти туберкульозу (БЦЖ) дітей перших років життя . Цей показник протягом  2023 року сягає 96,2 %

 

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за підсумками 2023 року 83,5% дітей першого року життя отримали щеплення проти туберкульозу. Найменші показники за охопленням вакцинацією БЦЖ дітей першого року життя в 2023 році — у Житомирській (74,7%) та Київській (76,7%) областях. 

 

Медики наголошують, важливо надолужити пропущені щеплення. Для цього варто звернутись до сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень. У разі переїзду в інше місто чи область потрібно звернутися до найближчої амбулаторії та разом з новим лікарем перевірити «вакцинальний статус» дитини і скласти графік необхідних оглядів та щеплень, які були пропущені.