Як підготуватися до здачі крові та відновитися після
Як підготуватися до здачі крові та відновитися після
Якщо ви перебуваєте у безпечному місці і вирішили стати донором крові, передусім ознайомтеся з переліком абсолютних та тимчасових протипоказань до донорства крові. У разі, якщо ваше здоров’я в порядку, і ви не маєте протипоказань, важливо дотримуватися простих правил підготовки до донації.
Що робити постійно й заздалегідь?
Перш за все, відмовтеся від куріння і обов’язково дотримуйтеся рекомендацій щодо здорового харчування. Адже неправильно складений і незбалансований раціон не тільки впливає на якість крові, а й за певних умов може коштувати реципієнту життя.
- За дві доби до донації виключіть із раціону жирну, гостру, смажену, копчену їжу, а також молочні продукти.
- За 72 години — не вживайте ліки.
- Якщо ви вживали алкоголь чи енергетичні напої, то до здавання крові доведеться почекати 48 годин.
- Відмовтеся від вживання солінь та чипсів, сухариків, майонезу тощо.
- За кілька днів до процедури не їжте горіхів, бананів, фініків.
Що робити у день донації?
- Добре поспіть і за 2-3 години до процедури легко поснідайте (наприклад, відваріть на воді якусь крупу чи макарони, утім не додавайте до страви масло).
- Обов’язково випийте солодкий чай, воду чи узвар.
- Відмовтеся від здавання крові, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
- Після здавання крові відпочиньте впродовж 15 хвилин і, якщо почуваєтеся недобре, – повідомте медичних працівників.
- Утримайтеся від кермування транспортними засобами (у т.ч., велосипедом і самокатом) щонайменше упродовж двох годин.
- Не займайтеся фізичними вправами упродовж 12 годин.
Як відновитися після здавання крові?
Дуже важливо допомогти організму відновитися після донації крові та її компонентів. Кілька тижнів вживайте їжу, що багата на залізо: м’ясо, печінку, крупи, горошок, броколі, шпинат тощо. Відмовтеся від чаю та кави, молочних продуктів, шоколаду та яєць – вони погіршують засвоєння заліза. Водночас продукти, багаті на вітамін С, покращують поглинання заліза. Тож лимони, томати, червоний, жовтий чи помаранчевий перець мають постійно бути у вас в тарілці.
Для відновлення рівня заліза знадобиться 21 день.
Міфи про донорство крові
МОЗ України вкотре наголошує: попри те, що запаси крові і її компонентів сформовані, потреба в них є завжди, особливо — в умовах війни.
Тож читайте наше спростування деяких міфів і ставайте донорами крові. Це здорова звичка здорових людей, яка дарує іншим найцінніше – життя.
Міф № 1. Донорство крові погано впливає на здоров'я
Факт: Той, хто був здоровим до донації, не стане менш здоровими після неї. Ба більше, здавання крові є корисним. Регулярні донації зменшують ризик розвитку тромбозів, серцево-судинних захворювань, злоякісних новоутворень. Деякі донори, здавши кров, можуть відчувати незначне запаморочення, яке швидко минає.
Міф № 2. Під час донації забирають забагато крові
Факт: В організмі дорослої людини приблизно 5,6 л крові. Під час донації за один раз забирають 450–470 мл, і це жодним чином не шкодить здоров’ю. Звичні обсяги крові відновляться упродовж 48 годин.
Міф №3. Здавати кров — довго і боляче
Факт: Процедура здавання крові та її компонентів є швидкою (разом із попереднім оглядом займає до години) і безболісною. Неприємні відчуття можуть виникати лише під час проколу голкою, проте вони швидко минають. Після того, як голка опиняється в потрібному положенні, донор не має відчувати дискомфорту.
Міф №4. Достатньо людей здають кров, тож мені не потрібно ставати донором
Факт: Лише 5% тих, хто не має протипоказань до донорства, насправді стають донорами крові. Попри те, що в Україні сформовані запаси крові та її компонентів, потреба у крові всіх груп є завжди. Йдеться не лише про масштабні екстрені ситуації: війну, техногенні та природні катастрофи. Кров постійно потрібна і в звичайному житті: пацієнтам у хірургічних і онкологічних відділеннях, малюкам і мамам в пологових будинках.