Про що нам необхідно пам'ятати в разі ядерного ураження території

Про що нам необхідно пам'ятати  в разі

                 ядерного ураження території

  

 

        Застосування ядерної зброї супроводжується факторами ураження  людини, як то -   ударна хвиля, світлове випромінювання, проникаюча радіація, електромагнітний імпульс та  радіоактивне  забруднення (зараження) території , на характеристиці якого ми і зупинимося.

        Радіоактивне забруднення місцевості залежить від виду вибуху. Найбільш небезпечним є наземний, що супроводжується сильним наведенням активності внаслідок впливу  потоку  нейтронів на хімічні елементи  грунту. При цьому останні перетворюються із нейтральних в радіоактивні (натрій, кремній, магній та інші). Масштаби та ступінь забруднення місцевості залежить від потужності та виду ядерного вибуху,  метеорологічних умов, швидкості та напряму вітру в межах  висоти  підйому радіоактивної  хмари, яка складається з великої  кількості радіоактивних частинок розміром від кількості мікронів до кількох міліметрів і утворює радіоактивний слід. Цей процес  триває протягом 10-24 години після вибуху, а випадання самого  радіоактивного  пилу триває від кількох хвилин до 2 годин.

          Залежно від ступеня забруднення та небезпеки ураження людей  слід ділиться на 4 зони:

           А – помірного

           Б – сильного

           В – небезпечного

           Г – надзвичайного небезпечного зараження

           Визначені зони спеціалісти використовують для   розрахунку кількості ураженого населення,  захисту  громади, охорони території ураження та інше. Спад потужності дози відбувається в часі: кожне семикратне збільшення часу  після вибуху призводить до  зниження дози в 10 разів, тобто через 7 годин вона  зменшується у 10 разів, через 49 годин - у 100, через 2 тижні  - у 1000. За перші 30 діб  перебування в зоні сліду людина може отримати  дозу близько  75% від загальної дози за час повного розпаду. Тому дуже важливо спочатку, особливу першу  добу зараження місцевості, перебувати у сховищах, протирадіаційних укриттях або в підвалах.

           Режим радіаційного захисту визначає цілий ряд факторів, яких  необхідно дотримуватись: послідовність та тривалість використання  захисних споруд ( сховищ, протирадіаційних укриттів), час перебування у житлових та   виробничих приміщеннях, на відкритій місцевості , а також порядок застосування засобів індивідуального захисту та протирадіаційних препаратів з метою виключення або обмеження радіаційного ураження  та  переопромінення людей.

            Треба знати, що  коефіцієнт ослаблення радіації залежить від  будівельного матеріалу будівель та їх конструкції. Так, дерев'яні будинки послаблюють радіацію у 2-3 рази, а їх підвали у 7-10. Одноповерхові кам'яні -  10, їх підвали  - 40-45, багатоповерхові  кам'яні будинки – 400-500 раз, їх підвали – у 1000 разів.  Відповідні  пропозиції  Міністерство охорони здоров'я України рекомендують перші 12 годин перебувати у підвалах,  через 3,5 діб можна перейти в будинки. Виходити на вулицю  дозволяється  на 1-2 години протягом кожної доби  обов'язково  в засобах  захисту органів дихання. В разі відсутності останніх необхідно залишатись вдома. При цьому  необхідно увімкнути всі можливі засоби   масової інформації та слідкувати за повідомленнями і розпорядженнями штабу цивільного захисту або місцевих органів  влади населеного пункту чи області. Вікна та двері необхідно закрити та заштормити  щільною тканиною або ковдрою, крім того, закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти  щілини у віконних рамах.

           Необхідно сховати  продукти в холодильник і максимально ізолювати їх від зовнішнього впливу, використовуючи харчову плівку або контейнери, адже  головна небезпека  для здоров'я на забрудненій  місцевості  пов'язана з потраплянням радіоактивних  речовин  в організм з повітрям, прийомом їжі  або води. Попадання великої кількості радіоактивних речовин на відкриті ділянки шкіри людини призводить до  опіків.

           Значною мірою зниження попадання радіоактивних речовин  усередину організму через органи дихання відбування при застосуванні протигазів, респіраторів, протипилових тканинних масок та ватно- марлевих пов'язок. Для уникнення  уражень шкіряних покривів необхідно використовувати  плащі   з капюшонами, накидки, комбінезони, гумове взуття, рукавички. На  відкритому повітрі не сідати на землю, лавки, не курити, не роздягатись, при поверненні додому з вулиці обмити або обтерти мокрою ганчіркою взуття.

           Верхній одяг  необхідно витрусити та почистити вологою щіткою або віником. Лице, руки , шию ретельно обмити, рот прополоскати 0,5%  розчином питної соди. У всіх приміщеннях, де знаходяться люди,  треба щодня проводити вологе прибирання, бажано, із застосуванням миючих засобів. Їжу необхідно приймати у закритих приміщеннях, попередньо помивши руки з милом та прополоскавши рот. Воду  вживати лише з перевірених джерел.

 

           Визначена інформація надається  з урахуванням вимог  «Методичних рекомендацій дій  у зонах ядерного ураження», затверджених  Наказом Міністерства  охорони здоров'я  України від 6 квітня 2022 року №585.

 

           Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань ДУ «Сумського ОЦКПХ МОЗ України».