ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ НАСЕЛЕННЯ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ

Щороку ліси України дають велику кількість їстівних грибів. Є вони і в степовій зоні: в  лісах, штучних лісонасадженнях та в полезахисних смугах.

Наявність у грибах значної  кількості білків (удвічі більше, ніж у картоплі), вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт. Проте слід завжди пам’ятати, що гриби важко перетравлюються, особливо  в неподрібненому вигляді, тому їх краще вживати  як приправу. Через певну властивість ферментативної системи людини малі діти, хворі та люди похилого віку взагалі дуже чутливі до грибних страв.

  Але мета нашої розмови – не визначення харчової цінності дикорослих грибів, а небезпека, яку вони приховують у собі.

  За літературними даними, кількість їстівних грибів, що потрапляють до столу людини навіть у «грибні» роки, становить близько 10-15 видів. Водночас налічується майже 80 видів отруйних грибів, з них особливо небезпечних – 20-25 видів. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби.

  Найбільш  небезпечні отруйні  гриби  України  це  печериця  жовтошкіра,  рядовка   тигрова,   мухомор,  бліда  поганка,  строчок ,  павутинник,  опеньок  несправжній  та  ін.

  Найнебезпечнішими серед отруйних грибів є такі, що містять отруту уповільненої дії. До них належать мухомори зелений, білий  і смердючий, а також павутинник жовтогарячо-червоний. Отрути, що містяться в цих грибах, призводять до необоротних органічних змін у печінці та нирках. Через органічні зміни у внутрішніх  органах, різке послаблення серцевої діяльності потерпіла людина може на третю-десяту добу померти.

  Наприкінці літа й до пізньої осені у хвойних і листяних лісах часто спостерігаються у великій кількості дуже отруйні мухомор пантерний та мухомор червоний. Значно поширений і настільки  ж небезпечний отруйний гриб опеньок сірчано-жовтий несправжній, який росте на старих пеньках від початку осені до зими.

  Найтяжчим є отруєння  блідою поганкою, яке часто призводить  до  смерті.

  Гірким прикладом  став випадок  групового отруєння людей в м. Суми  в  2006  р. З 11 чоловік, що разом вживали  страви з грибів, серед  яких  випадково була  бліда поганка, 5 чоловік  померло.

  Останніми дослідженнями доведено, що вміст отрути в грибах непостійний, її кількість може змінюватись залежно від погоди, клімату і умов зростання. Трапляються випадки отруєнь їстівними грибами, наприклад, опеньком справжнім, коли використання його в їжу триває декілька днів підряд. Причина полягає в тому, що опеньку  певною мірою властива отруйна якість, отрута накопичується в печінці, а через деякий час викликає справжнє отруєння. До отруєнь може призвести вживання їстівних грибів, якщо вони старі або пролежали тривалий час до обробки. Часті випадки отруєння недовареними або не просоленими грибами.                   

  Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш  небезпечних захворювань харчового походження.

  При перших ознаках отруєння, навіть легкого,  слід негайно звернутись до медичного працівника або відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому треба надати першу допомогу. Передусім необхідно очистити шлунок і кишківник постраждалого  від їжі, давши йому випити 4-5 склянок холодної кип’яченої води або содового розчину (1 чайна ложка питної соди на склянку води) та штучно викликати блювоту, дати проносне. Після цього покласти хворого в ліжко на живіт, до ніг прикласти грілку.

  Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

  Необхідно пам’ятати, що  гриби є «важкою  їжею», яка взагалі протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

  Взагалі всі дикорослі гриби потребують дуже пильного ставлення до себе. Якщо ви вже вирішили вдатись до збирання  грибів, то  необхідно  запам’ятати і  дотримуватись  таких елементарних  правил, які  повинен  усвідомлювати  кожен  збирач  їстівних  грибів:

- утримуватись  від  збирання  невідомих  грибів,

- не  можна  пробувати  будь-які  сирі  дикорослі  гриби  на  смак,

- неприпустимо   вживати  гриби,  зібрані  в  екологічно  небезпечних  місцях (уздовж автошляхів,  залізничних  колій, лісопосадок  у  промислових  зонах  тощо),

- відбраковувати на  місці  зіпсовані,  поточені  хробаками, зів’ялі,   висохлі,  перерослі  гриби,  щоб    вони  не  забруднювали  плодові   тіла   інших,

- також  не  слід  купувати  гриби поза  ринками  та  у  випадкових  осіб,

- не  рекомендується   консервування   грибів   під  герметичні   кришки  в  домашніх  умовах   та  забороняється   реалізувати  гриби  консервовані  домашнього  виготовлення.

  Наприкінці  хочу  додати,  що  дотримання  правил  збирання,   приготування  грибів -  справа  відповідальна. Наявність  навіть  одного   отруйного  гриба   серед  їстівних   може   спричинити    отруєння.

 

Лікар  з гігієни харчування Державної установи

«Сумський обласний лабораторний центр

Держсанепідслужби України»                                                              Надточей  Н.М.