Епізоотична та епідемічна ситуація зі сказу в області у 2017р.

Епізоотична та епідемічна ситуація

зі сказу в області у 2017р.

 

Сказ (гідрофобія) — гостре інфекційне особливо небезпечне захворювання з групи зоонозів, збудником якого є нейротропний вірус із сімейства рабдовірусів, ха­рактеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і абсолютно несприятливим прогнозом при відсутності своєчасної специфічної профілактики. Вірус сказу виділяється у тварини із слиною і передається людині через укус або ослинення шкірного покриву та слизових оболонок, коли є макро- або мікротравми. Рідше можливе за­раження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. Тому боротьба зі сказом була і залишається важливою проблемою ветеринарії та медицини.

Епізоотична ситуація зі сказу в Сумській області у 2017р.в порівнянні з 2016 роком стала більш  напруженою. 

За 12 місяців звітного року із 188 зразків біологічного матеріалу, направлених на дослідження в Сумський філіал Державного НДІ лабораторної діагностики ветеринарно-санітарної експертизи, підтверджено сказ у 56 тварин, питома вага позитивних результатів виявлення збудників сказу  становить 29,8 % . За  2016 р. сказ підтверджено у 38 тварин (18,3%).

         Питома вага захворюваності  на сказ домашніх тварин (собак та котів) складає 34% (19особин) від загальної кількості захворілих, сільськогосподарських тварин (ВРХ та МРХ) – 26,8 % (15ос.), що свідчить про незадовільне проведення антирабічних щеплень вказаних видів тварин; диких тварин – 39,3 % (22ос., з них 18 лисиць).

У зв’язку із епізоотичним неблагополуччям зі сказу тварин на території області  необхідно  мати постійний незнижувальний запас імунобіологічних препаратів для проведення своєчасного щеплення проти сказу, як свійських тварин так і постраждалих осіб, що є найбільш ефективним імунопрофілактичним засобом, який забезпечує захист від сказу людей,  заражених вірусом сказу.

За 2017рік до лікувально-профілактичних закладів області звернулося за медичною допомогою  2437 осіб, постраждалих від укусів, ослинень та подряпин тваринами, з них до 30 % діти до 17 років. Призначено щеплень 492 особам.

Станом на 08.02.2018р. в лікувальних закладах області в наявності 995 доз антирабічної вакцини,  в т.ч. 23 дози закуплених за державні кошти, решта - за кошти місцевих бюджетів районів.

Придбання імуноглобуліну за  кошти державного бюджету  законодавством не передбачено. Його закупівля проводиться  за епідпоказами і тільки  за кошти місцевих бюджетів.

Слід відмітити, що раннє звернення за медичною допомогою при укусі твариною, своєчасно розпочате щеплення та  одержання повного його курсу з  дотриманням  певних норм поведінки під час щеплення гарантує  порятунок життя людини навіть при тяжких укусах, нанесених їй  скаженим диким звірем.

 

 

         При використанні інформативних даних посилатись на ДУ „Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України”.