Ентеровірусна інфекція
Ентеровірусна інфекція
Ентеровірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, яке визивається політропними ентеровірусами та протікає з різноманітними клінічними проявами.
Ентеровірусна інфекція реєструється у вигляді поодиноких випадків, або епідемічних спалахів і охоплює усі контингенти та країни світу. Хворіють люди усіх вікових груп, але найбільш сприятливими до цієї інфекції є діти у віці від 3 до 6 років.
Існує близько 70 типів збудників, які дуже стійкі у зовнішньому середовищі та можуть протягом декількох місяців зберігатись у воді поверхневих водоймищах та вологому грунті, предметах побуту, продуктах харчування. У замороженому вигляді зберігаються багато місяців, у холодильнику – декілька тижнів. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.
Механізм передачі – фекально-оральний та аерозольний. Шляхи передачі – харчовий, повітряно-крапельний та контактно-побутовий.
Джерелом інфекції є тільки хвора людина, яка виділяє ентеровірус з носоглотки та з калом, або здоровий вірусоносій у якого відсутні клінічні прояви.
Клінічні симптоми ентеровірусної інфекції дуже різноманітні та можуть протікати у вигляді серозного менінгіту, ангіни, респіраторної вірусної інфекції та кишкової інфекції. Серозні менінгіти є найтажчою формою хвороби. Захворювання завжди починається гостро: підвищується тенмператури тіла до 39 градусів,появляється головний біль, блювота, біль у животі,біль у горлі, нежить, можливі судоми.
З метою попередження виникнення ентеровірусних інфекцій необхідно дотримуватись простих профілактичних правил:
* Обов’язково мити руки з милом після відвідування туалету, прогулянок, перед вживанням їжі;
* При використанні овочів і фруктів ретельно мити під проточною водою та обдавати кип’ятком;
* Пити бутильовану або кип’ячену( водопровідну, з криниць) воду. Не вживати воду з неперевірених джерел;
* При споживанні напоїв у закладах громадського харчування, торговельних точках використовувати одноразові стаканчики;
* Користуватись індивідуальним посудом;
* Необхідно купатися тільки у дозволених місцях і не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, в непроточних водоймах та не заковтувати воду під час купання;
* Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання, перебування у місцях масового скучення людей та у громадському транспорті;
* При кашлі та чиханні прикривати ніс і рот одноразовими серветками;
* Не слід допускати дітей у дитячий дошкільний заклад, школу з проявами інфекційного захворювання;
* При виявленні хворих в організованих колективах рекомендовано проводити вологе прибирання приміщень 2 рази на день з використанням дезінфекційних засобів;
* Своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі перших ознак інфекційного захворювання, не займатися самолікуванням.