САЛЬМОНЕЛЬОЗ: ПРИЧИНИ ЗАРАЖЕННЯ, СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА

САЛЬМОНЕЛЬОЗ: ПРИЧИНИ ЗАРАЖЕННЯ, СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА

Усім відомо, що влітку ризик підхопити гостру кишкову інфекцію значно зростає, адже висока температура сприяє розмноженню бактерій. До того ж, у спеку важче дотримуватися правильних умов зберігання продуктів, особливо тих, що мають обмежений термін реалізації і повинні зберігатися при низьких температурах.    

Одне з небезпечних гострих кишкових інфекційних захворювань - це сальмонельоз. Його викликає бактерія роду сальмонела. Хвороба протікає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту.

В Україні сальмонельоз реєструється щороку. Так, у Сумській області за 5 місяців 2023 року захворіло 64 особи, що у 3,3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. 17,2% від загальної кількості захворілих - це діти віком до 17 років.

Відомо близько 2200 серологічних варіантів сальмонел, і всі вони надзвичайно стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. Так, наприклад, у яйцях птахів сальмонели зберігаються до 3-9 місяців, у ковбасних виробах - від 6 до 130 днів, у кефірі - до 2 місяців, у молоці - до 20 днів, у вареному м’ясі - до 4 місяців, у твердих сирах - до 1року, у грунті та воді - до 120 днів, у пилу та домашньому одязі - до 18 місяців. При цьому в харчових продуктах сальмонели не тільки зберігаються, а й розмножуються та накопичуються, не змінюючи смак, колір та запах, тож відрізнити заражений продукт від доброякісного неозброєним оком неможливо.

У природних умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин. Основним джерелом інфекції для людини є велика рогата худоба, свині, вівці, коні, домашні птахи, а також - хворі на сальмонельоз люди та здорові бактеріоносії. Особливу небезпеку відіграють здорові бактеріоносії, у яких відсутні клінічні прояви цього захворювання.

Переносником захворювання також можуть бути мухи. Механізм передачі інфекції - фекально-оральний. Зараження людини відбувається аліментарним або водним шляхом після вживання яєць та виробів з них, м’ясних та рибних продуктів, молока та кисломолочних продуктів, овочів та фруктів, питної води. Можливе зараження і контактно-побутовим шляхом через об’єкти зовнішнього середовища, що частіше  буває у дітей раннього віку - через брудні руки, іграшки, горщики, рушники. Зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції проходить від 6 годин до 2-3 діб.

Основні клінічні симптоми сальмонельозу - це нудота, блювота біль у животі, пронос, підвищення температури тіла, головний біль, загальна слабкість. Через зневоднення можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів. Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах інфекційного стаціонару.

Щоб не захворіти на сальмонельоз, необхідно:

  • дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі;
  • не купувати та не вживати у їжу м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках «з рук» у приватних осіб, так як вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю;
  • обов’язково кип’ятити розливне молоко;
  • у холодильнику зберігати окремо сирі продукти та готові страви;
  • при приготуванні їжі використовувати окремі дошки та ножі для риби, м’яса та інших продуктів;
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни : частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету (якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук).

 

Лікар-епідеміолог ДУ»СОЦКПХ МОЗ»                                 Валентина Кугук