Про епідемічну ситуацію з COVID-19 в області та заходах з удосконалення організації тестування населення області методом ПЛР на наявність вірусу SARS-CoV-2.

Про епідемічну ситуацію з COVID-19 в області та заходах з удосконалення організації тестування  населення області методом ПЛР на наявність вірусу  SARS-CoV-2.

Епідемічна ситуація з  COVID-19 серед населення області, як і в Україні  в цілому, залишається неблагополучною: з березня місяця 2020р. станом на 12.01.2021р. в області лабораторно підтверджено діагноз у 43071 осіб, з них подолали хворобу 37640 осіб (87%),  560 хворих, на жаль,  померло.

В тому числі протягом 11 днів нового 2021 року вже зареєстровано хворобу  у 2082 осіб, з них 31 хворий помер.

         Найбільша кількість хворих виявлена в обласному центрі – 953, Путивльському районі – 128, м. Шостка – 114, м.Конотоп – 110, Буринському районі – 107. Більш високими показники захворюваності на сьогодні є також у Липоводолинському районі, м.Глухові.

         Натомість одиничні випадки захворювання зареєстровано у В.Писарівському районі (4), Ямпільському районі (4), серед сільського населення Лебединського району (6) та Шосткинського району (7), що не відтворює реальну ситуацію з поширення COVID-19.

         Зважаючи на  високу  контагіозність нової коронавірусної інфекції, наявність безсимптомних та  легких форм захворювання у значної частини  людей, уражених вірусом SARS-CoV-2, а також той факт, що з настанням зимового періоду значно збільшується рівень захворюваності  гострими респіраторними вірусними інфекціями, грипом, під клінічний перебіг яких «маскується»  COVID-19, можна прогнозувати  значне збільшення  кількості захворілих у разі  недотримання  населенням маскового режиму та соціальної дистанції у громадських місцях.

         Важливим чинником у подоланні епідемії є збільшення обсягів тестування населення,   адже  своєчасне  лабораторне обстеження хворих з ознаками  захворювання  COVID-19 (в т.ч. грип, ГРВІ) та  контактних з ними осіб призводить як до своєчасного  запровадження заходів з протидії поширення інфекції та збереженні здоров'я оточуючих, так і до своєчасного призначення відповідного лікування захворілим, що сприяє їх швидкому одужанню.

Важливою складовою збільшення обсягів тестування контингентів   є організація тестування  населення області методом полімеразно – ланцюгової реакції (ПЛР) на наявність вірусу  SARS-CoV-2.

         Для населення області дослідження біоматеріалу  методом  ПЛР  на наявність вірусу  SARS-CoV-2  від хворих  з ознаками  COVID-19 та контактних з ними осіб  проводять на безкоштовній      основі на базі лабораторій ДУ «Сумський обласний лабораторний центр» за направленням сімейних  лікарів (за період епідемії  виконано 127629 досліджень).

Відбір біоматеріалу здійснюють медичні  працівники  закладів охорони здоров'я, за  місцем  заключення  декларації з сімейним лікарем.

 Для отримання достовірного результату лабораторного обстеження  пацієнту рекомендовано здавати матеріал (мазки з носу та зіву)   зранку одразу після сну  (натще).

Або перед відбором біоматеріалу рекомендовано  не чистити зуби, не  пити та не приймати їжу за 2 години до обстеження, за 6 годин -  не вживати лікарські засоби для зрошення ротоглотки.

Доставку біоматеріалу здійснюють медичні працівники закладів охорони здоров'я області.

         Для максимально швидкого тестування контингентів на COVID-19, для лабораторій ДУ «Сумський ОЛЦ МОЗ України» додатково придбано сучасне лабораторне обладнання, організована робота працівників лабораторій  у вихідні та святкові дні.

Результати дослідження  повідомляють  у день   доставки біоматеріалу до лабораторії (за умови доставки біоматеріалу  до 12-00) або  наступного дня.

                    Бережіть своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!