Пам'ятка для тих, хто від'їжджає в Грецію

Лихоманка  Західного Нілу.

 

133 випадки зараження лихоманкою Західного Нілу зафіксовано в Греції. На даний час відомо, що від смертельно небезпечного вірусу померли вже 16 осіб.

Спалах інфекції відзначений відразу в декількох регіонах країни: від столичного регіону Аттика до центральної частини Македонії.

Вірус лихоманки Західного Нілу вперше був виявлений в Греції в 2010 році. У 2010-2014 роках від інфекції померли майже 80 громадян. У 2015 і 2016 роках не було зареєстровано жодного випадку захворювання. А в 2017 році захворювання знову дало про себе знати - з 48 осіб, які опинилися в лікарнях з симптомами лихоманки, п'ять померли.

Випадки вірусу Західного Нілу також були зареєстровані у 2018 році в Угорщині, Італії, Румунії та Сербії, за даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань. У Італії внаслідок хвороби загинуло двоє осіб, ще одна - у Сербії.

 

Що необхідно знати туристу.

 

Лихоманка Західного Нілу - гостре трансмісивне вірусне захворювання, характеризується лихоманкою, серозним запаленням мозкових оболонок (вкрай рідко - менінгоенцефалітом), системним ураженням слизових оболонок, лімфаденопатією і, рідше, висипом. 

Вперше вірус лихоманки Західного Нілу був виділений з крові хворої людини в 1937 році в Уганді. В подальшому з'явилися вказівки на широке поширення захворювання в Африці та Азії. Найбільш часто захворювання зустрічається в країнах Середземномор'я, особливо в Ізраїлі та Єгипті. Описані випадки хвороби у Франції - на узбережжі Середземного моря і на Корсиці, а також в Індії та Індонезії.

Джерело інфекції: дикі і домашні птахи, гризуни, летючі миші, комарі, кліщі.

Механізм передачі:  трансмісивний, переносниками захворювання є комарі роду Culex, а також аргасові іксодові кліщі.

Симптоми: інкубаційний період лихоманки Західного Нілу триває від 2 днів до 3 тижнів, частіше 3-8 днів. Лихоманка західного Нілу починається гостро з підвищення температури тіла до 38-40 ° С, а іноді і вище протягом декількох годин. Підвищення температури супроводжується вираженим ознобом, інтенсивним головним болем, болем в очних яблуках, іноді блювотою, болями в м'язах, попереку, суглобах, різкою загальною слабкістю. Найбільш характерні симптоми лихоманки Західного Нілу,  крім перерахованих, - склерит, кон'юнктивіт, фарингіт, висип. Нерідкі диспепсичні розлади (ентерит без больового синдрому). Ураження центральної нервової системи у вигляді менінгіту та енцефаліту зустрічається рідко. В цілому лихоманка західного Нілу протікає доброякісно.

Профілактика:

- перебуваючи на повітрі, користуйтеся репелентами;
- комарі найбільш активні в сутінках і на світанку. В цей час слід користуватися репелентами від комах, а також носити одяг з довгими рукавами і брюки або не виходити на вулицю. На світлому одязі вам буде легше помітити комарів;

- на вікнах і дверях слід встановити хороші захисні сітки, щоб комарі не проникли в будинок; 

- знищте місця розмноження комарів, не допускаючи наявності стоячої води у квіткових горщиках, відрах і бочках.