Педикульоз. Як йому запобігти.

Педикульоз або вошивість – це паразитарне захворювання дорослих та дітей. Зараження педикульозом характеризується тим, що воші не тільки доставляють людині масу неприємних відчуттів і проблем, але і  є переносниками багатьох небезпечних захворювань.

         Всі знають, що воші можуть „завестися” не тільки у тих людей, які ведуть не надто правильний спосіб життя, але і у людей, які дбають про власну гігієну. Звідки ж вони беруться у цьому випадку?

         Самі по собі воші не заводяться, ними заражаються.

         Воші передаються від людини до людини побутовим шляхом через забруднені речі та в разі особливо тісного контакту.

         Способів зараження педикульозом чимало : при відвідуванні недобросовісних перукарень; під час поїздки у транспорті з великим скупченням людей; при відвідуванні громадських місць : лазні, сауни, басейни; у дитячому організованому колективі(дитячий садок, школа, табір відпочинку, тощо); у спортивному залі, особливо якщо заняття проводяться на килимках загального користування; при безпосередньому контакті з хворою людиною.

         Переважна більшість серед зареєстрованого педикульозу,  майже 70%, це діти до 17 років.

         Зараження дітей вошима відрізняється від цього процесу у дорослих тим, що діти менш схильні дотримуватися правил гігієни, вони легко одягають чужий одяг, залюбки користуються чужими гребінцями, гумками для волосся. Діти мають менше психологічних бар’єрів для тісного спілкування : ігри та тілесні контакти між ними – абсолютна норма.

 Тож діти можуть заразитися вошами із більшою ймовірністю і в більшій кількості ситуацій, ніж дорослі. З цієї причини при появі вошей у родині у когось із дорослих слід насамперед перевірити дітей.

Суть боротьби з педикульозом – медогляди, особливо в дитячих колективах, і дотримання абсолютно очевидних гігієнічних правил.

Усі знають, що в організованих дитячих колективах регулярно проводять огляди дітей, але такі огляди слід проводити і вдома, звертаючи особливу увагу на скроні, тім’я і потилицю.

Якщо ви знайшли вошей у дитини, проведіть лікування  педикульозу самостійно або, при виникненні додаткових питань, зверніться в територіальні заклади охорони здоров’я, де фахівці нададуть Вам вичерпну консультацію щодо боротьби з педикульозом. З’ясуйте ситуацію по педикульозу в колективі, який відвідує ваша дитина. На цю проблему не слід закривати очі, треба попередити розповсюдження  вошей і зупинити будь-яку епідемію.

Лікування педикульозу проводиться специфічними засобами, які можна придбати в аптечній мережі. Застосовуються виключно зовнішні засоби, які можуть бути у формі спрею, шампуню, концентрату або крему. Кожен зможе підібрати препарат залежно від віку дітей і своїх матеріальних можливостей.

Дотримуючись цих простих порад, Ви назавжди зможете забути про цих неприємних паразитів!