З профілактики захворювання на сибірку населення с. Миропілля

Про результати епідеміологічного  обстеження

стану проведення протиепідемічних  заходів

 з профілактики захворювання на сибірку

населення с. Миропілля  Краснопільського р-ну.

 

        

     За повідомленням жителів села Миропілля Краснопільського  р-ну 16.06.2017 р. на лівому березі с. Псьол    було виявлено 2 голови трупів овець, які знаходились в стадії  біологічного розпаду. Один труп вівці був наполовину у воді річки , а другий на березі на відстані від урізу води 0,5-0,6 метрів, що було грубим порушенням Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” та Водного Кодексу  України.

В той же день одна із мешканок села, керуючись  громадським почуттям відповідальності за охорону навколишнього природного середовища  надіслала електронний лист  до екологічної інспекції про факт порушення вказаних законодавчих документів.

Р. Псьол в межах с. Миропілля традиційно використовувалась,  як  місце масового відпочинку та  купання дітей   і  дорослих .  а також для водопою с/г тварин.

          З 27.06. 2017 р. в селі працювала  комісія, призначена Краснопільською  райдержадміністрацією з виїздом  на місце виявлення трупів овець. При  огляді  трупів тварин породу, вік, стать тварин  встановити  було неможливо по причині повного розкладання.  При опитуванні жителів сусідніх вулиць по місцю виявлення захоронення  -  власника загиблих тварин  не встановлено.

Комісією було прийняте  щодо відбору патматеріалу від загиблих тварин та направлення його для досліджень на сибірку до Сумського філіалу Державного Національного Дослідного інституту лабораторно-діагностичної ветеринарно-санітарної експертизи  (далі ДНДІЛДВСЕ.)  Після відбору патматеріалу рештки тварин були викопані та поміщені у поліетиленові мішки, а місце випалено, знезаражено хлорним вапном та перекопано. Рештки тварин були доставлені до худобомогильника колишнього господарства «Батьківщина» за межами села, де вони були спалені та захоронені.

       При опитуванні суб’єктів господарювання різних форм власності (громадський та приватний сектор), які утримують овець скарг щодо захворювання, падіжу, пропажі овець не  виявлено.

       За результатом лабораторного дослідження Сумського філіалу ДНДІЛДВСЕ, м.Суми   від 29.06. 2017 р № 001035  встановлено діагноз – сибірка.

       30.07. 2017 р. рішенням протиепізоотичної комісії Краснопільської райдержадміністрації лівий берег р. Псьол  був оголошений неблагополучним по захворюванню на сибірку тварин з  введенням карантину, а  вся територія с. Миропілля  об’явлена загрозливою зоною.

        За епідпоказами для проведення епідеміологічного дослідження   була направлена епідбригада Державної установи „Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України” якою були відібрані проби грунту , води  та мулу з р. Псьол  в карантинній зоні,  а також  нижче  по течії від місця знаходження трупів овець на відстані 200 та 500 метрів.

         Епідбригадою спеціалістів ДУ „СОЛЦ МОЗ України” випадків захворювання на сибірку серед людей не було  виявлено, крім однієї хворої з підозрою еа сибірку.

07.07.2017р.  за епідпоказами   хвора була госпіталізована  до КЗ „Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня.”  Діагноз при поступленні : Сибірка ? Алергічний дерматит.

            У хворої відібраний матеріал для бактеріологічного дослідження, який надійшов до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ „СОЛЦ МОЗ України” 07.07.2017р. о 1620. Відразу було розпочато бактеріологічне дослідження.

         9.07. 2017 р. біологічний матеріал від хворої  терміново був направлений в супроводі медрацівника ДУ „СОЛЦ МОЗ України” до референс лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДЗ   „Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України”, м. Київ. 10 07. 2017 р. було   одержане повідомлення,   що збудник  сибірки  в біологічних матеріалах  хворої- не виявлений.

         10.07. 2017 р. за розпорядженням заступника Міністра МОЗ України для проведення епідеміологічного та лабораторного обстеження вогнища сибірки  в с. Миропілля прибула комісія з Українського протичумного  науково дослідного інституту , яка  спільно з представниками  Сумського лабораторного центру МОЗ України та ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області  11.07. 2017 виїхали в с. Миропілля.

         Проведення протиепідемічних заходів в осередку продовжуються.

 

Псарьов В.М.

Христинко Г.І.

  77-60-61