Метгемоглобінемія III квартал

ІНФОРМАЦІЯ

щодо  профілактики водної  метгемоглобінемії

 

 

Гранично допустима концентрація  нітратів у питній воді – 50 мг/дм3

Забруднена питна вода при її споживанні надзвичайно небезпечна для дітей грудного віку, що пов’язано, насамперед, із недосконалістю ферментних систем та біохімічних процесів в перші місяці життя дитини. При штучному вигодуванні дитини в разі використання питної води,  забрудненої нітратами, для приготування поживних сумішей існує ризик виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії із можливим летальним наслідком.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів дорослим населенням розвивається хронічна нітратна інтоксикація, відбувається зниження загальної резистентності  організму, що сприяє збільшенню рівня загальної захворюваності, зокрема інфекційними та онкологічними хворобами.

Джерелами нітратного забруднення ґрунтових вод, якими живляться колодязі, ненормоване використання в колективних господарствах та у приватному секторі азотних добрив, а також, облаштовані з недотриманням відстаней до колодязів, вигрібні та компостні ями, надвірні вбиральні  на територіях присадибних ділянок.

Варто зауважити, що ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання практично не існує.

 Щоб уберегти населення від споживання питної води, забрудненої нітратами фахівці ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» радять:

Періодично перевіряти воду на вміст нітратів з колодязів  та каптажів, яка використовується для питних потреб, а у випадках наявності в сім’ях вагітних та породіль з грудними дітьми дослідження проводити в обов’язковому порядку;

В  разі перевищення у питній воді вмісту нітратів  допустимої норми  (50 мг/дм3)  не використовувати її для пиття та приготування їжі.

Особливо це стосується дітей та вагітних жінок;

ніколи не розводити дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості, адже забруднена нітратами вода навіть у високих дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих залишок, звичайна за смаком;

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей, миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо;

 

Шановні громадяни!  Запам’ятайте!

 

 

Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості води із колодязів чи каптажів, яка використовується вами для питних потреб, Ви можете звернутись до територіальних міськрайонних відділів державної установи«Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» для проведення лабораторних досліджень. З цього питання довідкову інформацію можна отримати по телефону 77-51-30.

 

 

 

 

 

 

Metgemoglobnemya.rar [6.29 Kb] (cкачиваний: 3)