Протягом 3 останніх тижнів в області відбувається прогнозований підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції

Головне управлінння Держсанепідслужби у Сумській області повідомляє, що протягом 3 останніх тижнів в області відбувається прогнозований  підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції.

 

Щорічне весняне зростання випадків ГКІ, як правило, буває  пов’язане з вживанням населенням у більших обсягах ранніх свіжих овочів, зелені.

          На останньому звітному тижні,  станом на 24.03.2016 року  зареєстровано 71 випадок ГКІ, з яких дорослих – 21 особа, дітей – 50, в т.ч. 13 - серед дітей, які відвідують організовані колективи. Зареєстроване 1 сімейне вигнище з 3 випадками, решта – поодинокі, з перебуванням в дитячих закладах не пов’язані.

  В результаті епідеміологічного аналізу причин та умов виникнення ГКІ з’ясовано, що основними причинами  виникнення гострих кишкових інфекцій в домашніх осереках являються:

-  не дотримання  правил особистої гігієни,

-  порушення технології приготування їжі,

-  порушення умов зберігання харчових продуктів та готових страв.

 

Збудники кишкових інфекцій найчастіше довготривало зберігають свою життєздатність і при спрятливих умовах  швидко розмножуються в готових стравах, м’ясних, молочних продуктах, кондитерських виробах, на  брудних овочах, фруктах, руках, посуді, тощо.

 

Основні рекомендації з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь:

 

-                     не вживати продуктів і напоїв сумнівної наявності, при наявності перших ознак недоброякісності або з простроченими термінами;

-                     зберігати продукти харчування лише в умовах, визначених на упаковці в межах  терміну придатності, готові страви без холоду -  не більше 2 годин;

-                     не купувати харчі у місцях стихійної торгівлі;

-                     використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

-                     мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідування туалету;

-                     терміново звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу при наявності перших ознак гострої кишкової інфекції.