Протягом 3 останніх тижнів в області відбувається прогнозований підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції
Головне управлінння Держсанепідслужби у Сумській області повідомляє, що протягом 3 останніх тижнів в області відбувається прогнозований підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Щорічне весняне зростання випадків ГКІ, як правило, буває пов’язане з вживанням населенням у більших обсягах ранніх свіжих овочів, зелені.
На останньому звітному тижні, станом на 24.03.2016 року зареєстровано 71 випадок ГКІ, з яких дорослих – 21 особа, дітей – 50, в т.ч. 13 - серед дітей, які відвідують організовані колективи. Зареєстроване 1 сімейне вигнище з 3 випадками, решта – поодинокі, з перебуванням в дитячих закладах не пов’язані.
В результаті епідеміологічного аналізу причин та умов виникнення ГКІ з’ясовано, що основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій в домашніх осереках являються:
- не дотримання правил особистої гігієни,
- порушення технології приготування їжі,
- порушення умов зберігання харчових продуктів та готових страв.
Збудники кишкових інфекцій найчастіше довготривало зберігають свою життєздатність і при спрятливих умовах швидко розмножуються в готових стравах, м’ясних, молочних продуктах, кондитерських виробах, на брудних овочах, фруктах, руках, посуді, тощо.
Основні рекомендації з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь:
- не вживати продуктів і напоїв сумнівної наявності, при наявності перших ознак недоброякісності або з простроченими термінами;
- зберігати продукти харчування лише в умовах, визначених на упаковці в межах терміну придатності, готові страви без холоду - не більше 2 годин;
- не купувати харчі у місцях стихійної торгівлі;
- використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідування туалету;
- терміново звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу при наявності перших ознак гострої кишкової інфекції.