Нітрати в ранніх овочах: як їх зменшити та не отруїтися?

Нітрати в ранніх овочах: як їх зменшити та не отруїтися?

 

Для значної кількості людей слово “нітрат” – це синонім отрути. Чи дійсно це так? І чи такі страшні ті нітрати?

Нітрати – це солі азотної кислоти, які є основою багатьох добрив, що вносяться в ґрунт. При недотримані норми внесення добрив, нітрати можуть накопичуватися у великій кількості в овочах та фруктах. Як можна змиеншити споживання нітратів в ранніх овочах та фруктах розповість лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило.

 

"Ранні овочі, які вирощені в теплицях часто містять більшу кількість нітратів, ніж ті, що вирощені на відкритих грядках. На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай, " - зазначила Валентина Курило .

Де містяться нітрати?

Найбільше: ранні огірки, капуста, , редис, редька, петрушка, селера, зелена цибуля, кріп, шпинат, кабачки, буряк, дині.

Найменше: баклажани, томати, цибуля ріпчаста, часник.

Як визначити нітрати? «На око» визначити кількість нітратів у плодах неможливо. Однак про їх надмірний вміст можуть говорити надто яскраве і ідеально рівномірне забарвлення, гігантські розміри, товста і тверда шкірка

Вартозазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем із нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні.

"Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду. Вони викликають загальне отруєння організму. Особливо небезпечні нітрати для маленьких дітей."

 

Якзменшитивпливнітратівназдоров’я?

- Намагайтеся  вживати менше овочів та зелені з першого врожаю.

- Запам’ятайте, що найнебезпечніші-це весняні овочі, особливо ранній редис. При покупці коренеплодів пам’ятайте, що якщо серед них зустрічаються лопнувші, розсічені і зіпсовані плоди-це найнебезпечніші овочі в яких нітрати вже перейшли в нітрити.

 

овочахтафруктахнітратитакожнакопичуютьсянерівномірно. Так, ушкірціогірківіредискинітратівбільшена 70%, укапустінайбільшенітратів (на 30%) – укачанчику. Уморквібільшенітратівміститьсяусерцевині."- говорить Валентина Курило.

Корисні поради від Валентини Курило

  • Перше і найпростіше  очищення овочів від нітратів -обов’язково все ретельно очищайте від шкірки і промивайте. Такі овочі вже втрачають десяту частину нітратів.
  • Найбільше нітрати накопичуються у шкірці плодів і в черешках листя . У моркви безжально обрізайте по 1 см з обох кінців, а якщо у неї біла товста серцевина викидайте, не замислюючись.
  •  У всіх овочів зрізайте шкірку і місце прикріплення до стебла. Це найнебезпечніші частини!
  •  У зелені в їжу використовуйте тільки листя, стебла викидайте, не замислюючись.
  • Нітратидобрерозчиняютьсяуводі. Якщоєчасібажання, замочуйтеовочітафруктивпідсоленуводу . Передвживаннямнеобхіднодобрепромиватиовочізамочуванняна 15-20 хвилин, зелень– 1 година, періодичноміняючиводу.
  • Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання.

Приварінніовочів, зливайтепершийокріп, поварившиїх 15 хвилинізаливайтеновоїводою.  За 40-50 хвилинкількістьнітратівзменшуєтьсяприблизнона 40-80%.

  • Зрозуміло, варіння годиться тільки для коренеплодів – картоплі, моркви та буряків.
  • За вмістом нітратів більш безпечні квашені овочі.  У квашених овочах всі нітрати переходять в розсіл.
  •  Їжте тільки ті частини, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.
  • Зберігайтеовочітафруктивхолодильнику, попередньо вимивши їх, – при зберіганні в теплі рівень нітратів підвищується.
  •  Не рекомендується купувати фрукти і овочі, нехарактерні для даної пори року. Наприклад, кавуни і дині в природних умовах не визрівають раніше серпня. Купувати їх в травні або червні не треба, тому що ймовірність перевищення нітратів занадто висока.
  •  Ці  прості способи допоможуть вам знизити небезпечну кількість нітратів та інших шкідливих компонентів

 

  • Можна придбати нітрат-тестери. Але ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

 

  •  Не лінуйтеся дбати про своє здоров’я. Ніхто крім нас самих, нам не допоможе! Якщо нам випало жити в цьому світі і в цей час, ми повинні вміти пристосуватися до всього, якщо хочемо бути здоровими, а значить красивими і щасливими!