У СУМАХ АКТИВНО ВАКЦИНУЮЮТЬ ДІТЕЙ ПРОТИ КОРУ.

У СУМАХ АКТИВНО ВАКЦИНУЮЮТЬ ДІТЕЙ ПРОТИ КОРУ.

На базі КНП ЦПМСД №1 Сумської міської ради в рамках проекту “Вакциновані - захищені» відбувся захід «Школа пацієнта».

 

 Мета заходу - підвищити рівень  обізнаності батьків дітей стосовно імунізації згідно з Національним календарем щеплень. Інформаційні – роз’яснювальні заходи спрямували на захищеності дітей від небезпечних інфекцій, у тому числі вакцинацію проти кору.

Попри повітряну тривогу, укриття ЦПМСД №1 стало безпечним місцем для зустрічі медиків з батьками та дітьми, де відбулося змістовне спілкування.

 

Керівник проєкту «Вакциновані-захищені», завідувачка відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Сумського ОЦКПХ Наталія Галушко, зауважила,що під час війни украй важливо захистити себе і дітей від небезпечних хвороб, тобто вакцинуватися. 

 

 

«Кір  — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, ризикують захворіти. Слід подбати  про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит), та не забудьте зробити їй друге щеплення в 6 років. Якщо у вас є сумніви, чи були ви вакциновані від кору, слід щепитися від цієї інфекції.»

 

З батьками дітей, котрі підлягають щепленню,  медики провели  індивідуальні просвітницькі бесіди. Під час заходу лікарі  пояснили батькам, як працюють вакцини від кору, які є ризики для дітей, що не мають щеплення. Анна Пилипенко  - медичний директор КНП ЦПМСД №1 СМР наголосила,що «магічної пігулки» від кору не існує.

 

 

«Кір сам по собі не є смертельно хвороборю, проте  його наслідки можуть бути серйозними. Вона зазначила, що кір може призвести до пневмонії, запалення мозку та навіть смерті. Однак, вакцинація повністю виключає ризик таких ускладнень. Навіть якщо вакцинована людина захворіє на кір, хвороба буде протікати в легкій формі без серйозних наслідків.»

 

 «Школа пацієнта»-  це не просто захід, а це можливість для батьків отримати важливу та достовірну  інформацію про вакцини. Всі необхідні щеплення я роблю згідно  Національним календарем щеплень . Я цілком  довіряю своєму педіатру і сьогодні вкотре переконалась у необхідності вакцинації своєї дитини,»  - ділиться своїм досвідом Алла Антіпова, мама 6- річної донечки.  Сумчанка  підкреслила, що під час війни батьки мають подвійну відповідальність за здоров'я своїх дітей, а планові щеплення - це надійний захист від небезпечних хвороб.

 

Дітям, які отримали щеплення, передали брендовані кульки,батькам – друковану продукцію, « Кір – швидкий та небезпечний» та календарі щеплень.

 

 

Захід відбувся у рамках проекту Українського Католицького Університету (Український католицький університет UCuniversity) за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.