Чим небезпечний дирофіляріоз?

Чим небезпечний дирофіляріоз?

 

З приходом теплих весняних днів та початком активності комарів, ми повинні бути обачними стосовно поширення небезпечного захворювання – дирофіляріозу.

 

Дирофіляріоз – це захворювання, спричинене гельмінтами  роду Dirofilaria.

 

У Сумах  за минулий рік зафіксовано 5 випадків  дирофіляріозу.про це повідомляють ентомологи Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

 

Ризик зараження людини і тварини  існує в період  активності різних видів комарів від травня до вересня. Найчастіше люди заражаються під час проведення сільськогосподарських робіт або відпочинку на природі – на дачі, під час риболовлі, полювання, туризму та в інших місцях, де живуть комарі та заражені тварини. Захворювання передається через укуси комарів роду Aedes, Culex і Anopheles, які мають інвазійні личинки дирофілярій. Ці види комарів поширені по всій країні. Джерелом зараження комарів є інвазовані собаки, коти, дикі м'ясоїдні тварини (вовки, лисиці та інші).

Статевозрілі живородні самки досягають довжини 10-20 см, личинки (мікрофілярії) мають довжину 0.22-0.30 мм, а за шириною дорівнюють діаметру еритроцита.

 Специфічною ознакою дирофіляріозу є скарги на відчуття ворушіння під шкірою. У зв'язку з цим пацієнти часто звертаються до психіатра з підозрою на психічні розлади.

 Також можливі скарги на місце міграції незрілих гельмінтів – у тканинах або в рідких випадках у внутрішніх органах людини. Часто за дирофіляріозу спостерігається ураження очей.

Захворювання розвивається протягом довгого часу – від моменту укусу комара до розвитку дирофілярій , потрібно близько року. Воно може призводити до серцевих, печінкових та ниркових ускладнень.

Для ефективної діагностики рекомендується комплексна ультразвукова діагностика. Зазвичай діагноз дирофіляріозу ставлять після хірургічного вилучення паразита та підтвердження його ідентифікацією у паразитологічних лабораторіях.

У разі підозри на дирофіляріоз необхідно звертатися до сімейного лікаря.

Профілактика дирофіляріозу

•Під час відпочинку на відкритому повітрі, де можливі укуси комарів, використовуйте репеленти.

•Слідкуйте за здоров'ям своїх домашніх улюбленців, оскільки дирофіляріоз може бути смертельною загрозою для тварин.

Пам'ятайте, що дирофіляріоз важко виявити у тварин на ранніх стадіях зараження, тому важливо регулярно проводити профілактичні заходи та вчасно звертатися до ветеринарного лікаря.

Лабораторна діагностика дирофіляріозу у тварин зазвичай базується на виявленні мікрофілярій у крові – це найбільш поширений та доступний метод діагностики.