10 фактів про вакцини

10 фактів про вакцини

 

 

З нагоди Європейського тижня імунізації 2024 ділимося  з вами фактами про вакцинацію. До вашої уваги 10 фактів про вакцини. Чи ви знали, що… 

 

 

  1. Вакцинація проти вірусу папіломи людини ефективно попереджає випадки захворювання на рак шийки матки в жінок. 

 

 

  1. Розробник першої в світі вакцини проти поліомієліту Джонас Солк випробував її на собі, своїй дружині та трьох синах перш ніж розпочати широкомасштабне дослідження. Він відмовився від патенту на вакцину, аби якомога більше людей змогло мати до неї вільний доступ.

 

 

  1. мРНК технологія, покладена в основу вакцини проти коронавірусної хвороби, наразі використовується для створення вакцин проти різних видів раку; деякі з них вже успішно пройшли певні етапи клінічних досліджень. А вчені, що розробили технологію, на базі якої було створено мРНК-вакцини проти коронавірусної хвороби, отримали Нобелівську премію з медицини 2023 року

 

 

  1. Вакцини проти дифтерії та правця – це так звані анатоксини, що формують захист не проти самих бактерій (Corynebacterium diphtheriae та clostridium tetani), а проти токсинів, які ці бактерії продукують в організмі людини і які й є ,безпосередньою причиною таких небезпечних захворювань як дифтерія та правець. Вакцини проти дифтерії та правця надзвичайно ефективні – за умови своєчасної ревакцинації їхня ефективність сягає 100%

 

  1. Вакцинація немовлят від ротавірусу знижує шанси на розвиток в них цукрового діабету 1 типу.

 

 

  1. 62-річний житель Німеччини, що вакцинувався проти COVID-19 217 разів “з особистих причин”, не зіткнувся з жодними негативними наслідками такої надмірної імунізації.

 

 

  1. Існують дані на користь того, що вакцинація проти оперізуючого герпесу знижує розвиток деменції.

 

 

  1. Вакцина проти гепатиту В може застосовуватися з народження. Згідно календарів багатьох країн світу вона рекомендована для введення немовлятам в першу добу після народження. Така практика ефективно попереджає захворюваність на гепатит В серед немовлят, для яких ризик розвитку таких небезпечних ускладнень хвороби, як цироз і рак печінки, є найвищим і сягає 80-90%.

 

 

  1. Вакцина проти туберкульозу, широко відома як вакцина БЦЖ, повністю забезпечує захист від смертельних генералізованих форм туберкульозу – туберкульозного менінгіту та міліарного туберкульозу.

 

 

10.Існує поширена думка, що “вакциною від менінгіту” є саме вакцина проти менінгококової інфекції. Проте менінгіт (запалення мозкових оболонок) можуть спричиняти різні збудники, тож від менінгіту захищають також інші вакцини, зокрема, вакцини проти хіб-інфекції, проти пневмококової інфекції та проти епідемічного паротиту.

 

 

 

Підготовлено редакцією Національного порталу з імунізації