10 порад, як подолати стрес

10 порад, як подолати стрес

Життя кожного українця  24 лютого 2022 року змінилося в один день. Тривога, страх за майбутнє, переживання за близьких - тримають нас у стані постійного стресу  вже більше  двох років. І не всім вдається самостійно впоратися з цим емоційним тягарем.

Валентина Курило лікар Сумського ОЦКПХ пропонує  декілька  корисних порад, які допоможуть зберегти  фізичне та  психічне здоров'я.  

  1. Спостерігайте за природою: Помилуйтеся красою квітучих дерев,     послухайте шум вітру, шелест листя та спів птахів у тихому парку. Сконцентруйтеся на тому, що бачите та чуєте, насолоджуючись кожним моментом.
  2.  Регулярні фізичні вправи - це чудовий спосіб зняти стрес. Вони допомагають вивільнити ендорфіни, які мають покращувати настрій, а також зменшують рівень кортизолу, гормону стресу. Намагайтеся займатися спортом щонайменше 30 хвилин більшість днів тижня.
  3. Здорове харчування: те, що ви їсте, може впливати на ваш рівень стресу. Уникайте продуктів з високим вмістом цукру та оброблених харчових продуктів, які можуть призвести до стрибків рівня цукру в крові та посилення тривоги. Натомість зосередьтеся на вживанні свіжих фруктів, овочів, цільних  зерен та нежирного білка.
  4. Знайдіть улюблене хобі Це чудова профілактика стресу. Запитайте себе: Що мені подобається робити? Можливо, писати вірші, шити, в’язати, готувати кулінарні шедеври чи вивчати психологію. Дізналися відповідь. Добре. А тепер, не відкладаючи, розпочинайте. Це зробить вас спокійнішим і щасливішим.
  5. Здоровий  сон: Коли ви не висипаєтеся, ваш організм виробляє більше гормону стресу кортизолу. Намагайтеся спати 7-8 годин щоночі, щоб допомогти вашому організму відновитися та впоратися зі стресом.
  6. . Спілкуйтеся з друзями та близькими: Проводити час з людьми, які вам дорогі, ділитися своїми переживаннями та отримувати підтримку - це чудовий спосіб зняти стрес.
  7. Техніки релаксації: Існує багато різних технік релаксації, які можуть допомогти вам зняти стрес, наприклад, йога, медитація, глибоке дихання та прогресивна м'язова релаксація. Знайдіть те, що підходить саме вам, і практикуйте це регулярно.
  8. Не беріть на себе забагато: Навчіться говорити "ні" додатковим зобов'язанням, які можуть додати стресу у ваше життя. Важливо виділяти час для себе та своїх потреб.
  9. Приймайте ванни. Тепла вечірня ванна з морською сіллю та заспокійливими ефірними оліями забезпечить вам 100% умиротворення, а найголовніше тихий та здоровий сон.

10.Частіше посміхайтеся. Намагайтеся частіше посміхатися. Посмішка,навіть в тривожних ситуаціях допоможе швидше запоскоїтися. Будьте вдячні , подяка – це гарний спосіб профілактики стресу

 

 Використовуючи ці поради, ви зможете краще справлятися зі стресом