Дотримання особистої гігієни в надзвичайних умовах перебування, викликаних повенями

Дотримання особистої гігієни в надзвичайних умовах перебування, викликаних повенями/

                                 

В умовах повені, паводка, при підтопленні епідемічно значимих об’єктів – джерел водопостачання (свердловин, криниць, каптажів) або очисних споруд, сміттєзвалищ, надвірних туалетів, вигрібних ям скотомогильників, тощо, зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь. Недотримання правил особистої гігієни може стати причиною як незначних проблем зі здоров’ям, так і серйозних захворювань. Правила особистої гігієни включають в себе не тільки загальноприйняті канони чистоти, але і спосіб життя. Від того, як ви дотримуєтеся або не дотримуєтесь основних правил залежить загальний стан вашого організму, здоров’я та тривалість життя. 

 

 

Щоб убезпечитись від негативних наслідків слід дотримуватись простих і відомих правил, наголосила Валентина Сема - фельдшер санітарний відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»:

  • мити руки з милом (за необхідністю користуватись антисептиком) перед кожним прийомом їжі, після кожного відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з тваринами;
  • кожен повинен мати в особистому користуванні недоторканні для інших предмети (зубну щітку, рушник, мочалку, нижню білизну).
  • обов’язково потрібно утримувати в чистоті, теплі і сухості – ноги. Це захистить від простудних і грибкових захворювань. 
  • всі фрукти та овочі повинні добре митися питною водою та кипяченою водою. Не слід вживати в їжу продукти несвіжі, з минулим терміном придатності та сумнівної якості, щоб уникнути харчових отруєнь.

Дотримуючись правил особистої гігієни, людина захищає себе від негативного впливу зовнішніх подразників.

Пам’ятайте!

Найголовніше - це запас води. А вже потім можна скласти для себе певний мінімум засобів для дотримання гігієни під час надзвичайної ситуації.

Чим необхідно запастись в першу чергу:

  • засоби для особистої гігієни. Їх можна умовно поділити на 3 групи призначення:
  • засоби по догляду за шкірою рук, обличчя та тіла – мило (бажано рідке), антисептик для рук, вологі серветки, дитячий крем, мазь Бепантен або ланолінова, гігієнічні засоби для жінок, вата та ватні диски.
  • засоби для догляд у за зубами (порожниною рота) – зубна щітка та паста, ополіскувач для ясен при запаленні.
  • засоби по догляду за волоссям – шампунь, бальзам та гребінець.
  • Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни, перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки з милом, за потреби користуйтесь антисептиком!

Дотримання правил особистої гігієни сприяє зміцненню здоров’я людини і запобіганню різним захворювань.

Бережіть своє здоров'я та здоров’я ваших рідних і близьких!