Про захворюваність населення паразитарними хворобами в І кварталі 2014 р.

Про захворюваність населення

паразитарними хворобами  в І кварталі 2014 р.

 

Протягом І кварталу 2014 р. в області зареєстровано 1224 хворих паразитарними хворобами, показник захворюваності становить 107,3 на 100 тис. населення.

81% серед  виявлених хворих складають діти.

В структурі паразитарних хвороб 80% становлять гельмінтози, 16% - протозоози, 4% - короста.

В лютому поточного року в Кролевецькому районі зареєстрований рецидив триденної вівакс малярії. Хворий, житель с. Ленінське Кролевецького району, працював на будівництві в м. Москва, перехворів малярією в серпні 2013 р.

В І кварталі виявлено 192 хворих лямбліозом, показник захворюваності склав 16,8 на 100 тисяч населення, серед дітей виявлено 146 хворих (76%).

За звітний період зареєстровано: 4 випадки токсокарозу, 3 випадки дирофіляріозу, по 2 випадки ехінококозу, інвазій, викликаних декількома гельмінтами та асоційованих інвазій, спричинених гельмінтами і найпростішими, по 1 випадку гіменолепідозу, дифілоботріозу, анкілостомідозу, дикроцеліозу, трихостронгілоїдозу.

Протягом 3 місяців 2014 року вперше виявлено 83 хворих опісторхозом.  Найбільше хворих виявлено в м. Шостка – 60 (72%).

Протягом І кварталу виявлено 52випадки корости, показник становить 4,6, серед дітей виявлено 27 випадків (52%).

Враховуючи вищевикладене перед фахівцями закладів Держсанепідслужби області поставлені задачі на ІІ квартал 2014 р. :

1. Забезпечити організацію паразитологічного обстеження організованого дитинства та вжити заходів щодо проведення в повному обсязі протиепідемічних заходів в осередках.

2. Забезпечити ефективний епіднагляд за малярією шляхом постійного контролю за виконанням Постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.11.11 р. №19 «Про заходи щодо профілактики малярії в Україні» та  «Плану  комплексних заходів з профілактики малярії в Сумській області на 2011-2015 роки».

3. Контролювати виконання «Плану комплексних заходів щодо оздоровлення осередків опісторхозу на території Сумської області на 2011-2015 роки».

4. Під час підготовки оздоровчих закладів до відкриття в сезон 2014 р.:

-  організувати обстеження території заміських дитячих таборів, будинків відпочинку, санаторіїв на наявність кліщів та інших кровосисних комах, розробити заходи щодо захисту дітей і відпочиваючих від їх нападу, проконтролювати виконання;

-  провести санітарно-паразитологічне дослідження води в місцях купання дітей та грунту на дитячих майданчиках оздоровчих закладів.

5. Продовжити постійний моніторинг за станом забруднення об’єктів довкілля збудниками паразитарних хвороб, забезпечити дослідження проб грунту з території дитячих закладів, скверів, парків, дитячих майданчиків житлового сектору, звалищ, осередків гельмінтозів.

6. Забезпечити контроль виконання наказу МОЗ України від 30.08.2005 р. №431 «Про вдосконалення заходів з профілактики кліщового вірусного енцефаліту (КВЕ) в Україні». Звернути увагу на збір епідеміологічного анамнезу у хворих з лихоманкою та імунологічне обстеження на КВЕ хворих з гарячкою, в анамнезі яких встановлений факт присмоктування кліщів.

 

7. Активізувати санітарно-освітню роботу серед населення на тему профілактики паразитарних хвороб, звернути увагу на профілактику трансмісивних хвороб