Про туберкульоз та його профілактику

Про туберкульоз та його профілактику.

 

 

 

Туберкульоз залишається одним з найпоширеніших інфекційних захворювань в світі. На обліку у фтизіатричній службі області на обліку з приводу туберкульозу перебуває близько 1500 осіб. Щороку виявляється понад 600 нових випадків захворювання.

Основним джерелом поширення інфекції являється хвора людина.

Мікобактерія туберкульозу достатньо стійка у навколишньому середовищі і може тривало зберігатися на оточуючих хворого предметах побуту (посуд, рушник, постільна білизна.) Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом при вдиханні інфікованого при кашлі повітря та пилу.

Збудник туберкульозу найчастіше вражає людину зі зниженим рівнем імунітету. Туберкульоз завжди вважався соціальною хворобою, бо хворіли на нього частіше особи з низьким соціальним статусом через неналежні умови проживання, недоїдання, зловживання алкоголем та інше.

В умовах триваючої в Україні епідемії туберкульозу, на туберкульоз може захворіти кожен. Розвитку захворювання можуть сприяти гострі та хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, перевтомлюваність та стреси.

Основними ознаками початку хвороби являються слабкість, швидка втомлюваність, зниження апетиту, схуднення, невеликий стійкий кашель протягом 3 тижнів та більше, іноді з виділенням незначної кількості мокротиння, незначне підвищення температури тіла до 37,2 - 37,5ОС, нічна пітливість.

Виявити туберкульоз на ранніх стадіях розвитку хвороби в наш час не представляє труднощів. У дорослих це здійснюється за допомогою флюорографічних обстежень, в результаті щорічно виявляється понад 60% з числа вперше зареєстрованих випадків. Хворих та інфікованих дітей виявляють за допомогою туберкулінових проб Манту.

В боротьбі з туберкульозом серед дитячого населення найважливіше значення має імунопрофілактика. Імунізація проти туберкульозу є обов’язковою в 64 країнах світу, в т.ч. і в Україні. Серед імунізованих дітей вірогідність захворювання на туберкульоз знижується в десятки разів, значно рідше виникають ускладнені та поширені форми туберкульозу.

Обстеження на туберкульоз, лікування хворих та профілактичні щеплення проти туберкульозу в Україні безкоштовні.

Щоб запобігти захворюванню на туберкульоз кожній людині необхідно зміцнювати та загартовувати організм, дотримуватися режимів праці та відпочинку, вести здоровий спосіб життя, своєчасно проходити профілактичні огляди.

Своєчасне і повне проведення профілактичних та протиепідемічних заходів сприятиме збереженню власного здоров’я та здоров’я оточуючих.