Групове захворювання гострою кишковою інфекцією невстановленої етіології

13.03.2014 року у м. Суми в ЗОШ № 10 (вул. Новомістенська 30) виникло групове захворювання гострою кишковою інфекцією невстановленої етіології.

Станом на 14-00 14 березня 2014 року захворіло 8 осіб, в т. ч. 7 дітей. Попередній діагноз - гостра кишкова інфекція невстановленої етіології? Хворі госпіталізовані в інфекційні відділення Сумської міської дитячої клінічної лікарні та Сумської обласної клінічної інфекційної лікарні. Стан хворих – середньої важкості.

Джерело інфекції, фактор передачі, причини та умови виникнення групового захворювання на даний час встановлюються.

Фахівцями медичної мережі міста Суми та області (зокрема за участі Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області, Сумського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області, відділу охорони здоров’я Сумської міської ради, Сумського міського відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України», КУ «Сумська міська дитяча клінічна лікарня», КУ «Сумська міська клінічна лікарня №4»)  проведені наступні заходи з локалізації та ліквідації   осередку захворювання:

·                   проведена оперативна нарада при головному державному санітарному лікарю Сумської області за участі фахівців Головного управління, ДУ «Сумський обласний лабораторний центр»

·                   проведене засідання оперативного штабу при головному державному санітарному лікарю м. Суми за участю відділу охорони здоров’я Сумської міської ради, Сумської міської дитячої клінічної лікарні, Сумського міського відділу ДУ «СОЛЦ ДСЕС України»

·                    підготовлено спільний наказ по відділу охорони здоров’я Сумської міської ради  та Сумському міському управлінню ГУ ДСЕС у Сумській області, введений в дію план заходів по локалізації та ліквідації осередку ГКІ.

·                   підготовлений припис директору КУ «ЗОШ №10» щодо впровадження протиепідемічних та профілактичних заходів у закладі, підготовлений припис начальнику відділу охорони здоров’я Сумської міської ради  щодо заходів по локалізації та ліквідації осередку гострої кишкової інфекції.

·                    учні школи оглянуті інфекціоністом та лікарями-педіатрами і опитані на наявність скарг та симптомів з боку шлунково-кишкового тракту. Всього за списочним складом в закладі 1238 учнів,  харчується – 827 учнів.

·                    списки дітей, відсутніх на момент огляду в школі, передані в педіатричну мережу за місцем проживання цих дітей для встановлення причин їх відсутності в школі та проведення активного нагляду;

·                    проведене опитування та  огляд працівників шкільної їдальні, педагогічного персоналу, що мали відношення до харчування дітей. Всього оглянуто та опитано 74 особи, в т.ч.: 9 працівників харчоблоку, 35 вчителів старших класів, 30 – молодших класів. Бактеріологічно обстежено на ентеропатогенну мікрофлору та патогенний стафілокок - 39 осіб, з них: 9 працівників харчоблоку, інші  - вчителі;

·                    відібрані для лабораторних досліджень зразки харчових продуктів, змивів з об’єктів довкілля, води питної;

·                    проведена заключна дезінфекція. Надані рекомендації по впровадженню поточної дезінфекції відповідно до режиму кишкових інфекцій, відібрані проби деззасобів для лабораторного дослідження

·                    розгорнута інформаційно-роз’яснювальна робота серед учнів, батьків, вчителів, інших працівників школи з профілактики кишкових інфекцій

·                    проводяться протиепідемічні заходи за місцем проживання захворілих.

 

·                    триває санітарно-епідеміологічне обстеження школи за фактом виникнення групового захворювання фахівцями Сумського міського управління головного управління Держсанепідслужби у Сумській області.