Сьогодні, 25 квітня, світова громадськість відзначає Всесвітній День боротьби з малярією.

За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, щорічно в світі малярією хворіють до 500 мільйонів чоловік, з них до 2 млн. гине.

Найбільший рівень захворюваності та смертності припадає на регіони Африканського континенту, Південно-Східної Азії, Індії, Афганістану, Таджикистану, Таїланду, Мексики. Малярія   -  серйозне інфекційне захворювання, в основному передається людині комарами роду Anopheles. Малярія може передаватися від матері до плоду, а також при переливанні зараженої крові і через контакт з кров'ю інфікованої людини (наприклад, при повторному використанні шприців наркоманами). Імунітет  після  перенесеної малярії нестійкий, швидко згасає, тому можливе повторне захворювання на малярію.

За особливістю клінічного перебігу розрізняють чотири видові форми захворювання: триденну, чотириденну, тропічну і овале малярію.

Мінімальний інкубаційний (прихований) період розвитку хвороби становить 7 днів при тропічній, 10 днів при триденній, 11 днів при овале і 25 днів при чотириденній малярії. Типовий малярійний напад починається з відчуття різкого ознобу, який буквально трясе хворого. Людина не може зігрітися, стукає зубами, шкіра у нього суха, «гусяча» з синюшним відтінком.
Через 15-30 хвилин озноб переходить в стадію спека. Температура піднімається до 39-41 ° С, дихання частішає. Можливі блювання і різкий головний біль, марення, судоми. Після декількох годин жар змінюється рясним потовиділенням, температура нормалізується.
Напад може тривати 4-6 годин (при тропічній малярії довше) і змінюється 40-60-годинним періодом між нападами. Температура при цьому може бути нормальною, стан задовільним.
Найбільш важка форма малярії - тропічна. При пізній діагностиці і затримці з лікуванням тропічної малярії перебіг захворювання може прийняти злоякісний характер, в тому числі можливі летальні випадки.

 Прогноз при своєчасному лікуванні сприятливий. Лікування проводиться специфічними протималярійними препаратами тільки в умовах стаціонару і під наглядом лікаря.
Дуже важливо попередити можливі ускладнення і вилікувати їх на початкових стадіях. Перехворілі  малярією протягом 2 років перебувають під диспансерним наглядом, який включає клінічне спостереження і обстеження на носійство малярійних плазмодіїв.
         Особам, які планують подорож або тривале проживання в країнах ендемічних на малярію, слід регулярно приймати противомалярийні  препарати, які забезпечать захист організму. Прийом препаратів необхідно починати за 1-2 тижні до поїздки, продовжувати весь період перебування в тропічних країнах і один місяць після повернення. Вибір ліків залежить від країни перебування, а його доза визначається тільки лікарем.

        На території Сумської області  впродовж останнього  десятиліття реєструються поодинокі  випадки  малярії, завізної з ендемічних країн. Посилення міграційних процесів серед населення   тримає в напрузі лікувально- профілактичні заклади області  щодо попередження місцевих випадків  малярії. Всі прибулі та контингенти ризику (в 2018 році-це 1671 людей) обстежуються  на малярію, проводиться моніторинг за чисельністю переносника малярії комарів  роду Anopheles (на території області  їх три види), в разі кожного завізного випадку  малярії проводиться комплекс профілактичних  заходів, які гарантують захист населення  від поширення хвороби.

                 

 

                                     Зав. паразитологічною лабораторією              Л.М.Даниленко