Як уникнути весняного авітамінозу?

Як уникнути весняного авітамінозу?

 

Чому на весні ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить? Причина банальна – організму не вистачає вітамінів. Ви відчуваєте постійну втому, Вам постійно хочеться спати, а настрій на нулі. Все це – яскраві ознаки весняного авітамінозу. Як захворювання, авітаміноз виникає через повну відсутність того чи іншого вітаміну в харчовому раціоні. Але це буває вкрай рідко, тільки в якихось екстремальних ситуаціях. Тому частіше говорять про гіповітаміноз – недостатність вітамінів. Далі під поняттям «авітаміноз» буде розумітися саме недостатність вітамінів (гіповітаміноз).

Вітаміни – це низькомолекулярні органічні сполуки різноманітної хімічної структури, які необхідні для нормальної життєдіяльності живих організмів.

Синтезуються вітаміни переважно рослинами та частково мікроорганізмами. В окремих випадках утворюються з так званих провітамінів (наприклад, вітамін А – з каротиноїдів, деякі стерини, під впливом УФ-проміння перетворюються на вітаміни групи D).

До чого ж може призвести авітаміноз? Пояснює лікар з гігієни харчування Сумського ОЦКПХ Юрій Сачава.

–          Порушуються обмінні процеси, може прискоритися старіння організму і збільшитися частота різних захворювань;

–          Порушується серцева діяльність, може виникнути тахікардія;

–          Порушується моторна та секреторна функція ШКТ;

–          Відбуваються дегенеративні процеси в периферичних нервах;

–          Порушується діяльність ЦНС;

–          Порушується водний обмін.

Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку. До них відносять:

–          Слабкість;

–          Сонливість;

–          Дратівливість;

–          Різні нездужання;

–          Знижений імунітет;

–          Швидку втомлюваність;

–          Зниження тонусу;

–          Погіршення стану шкіри;

–          Погана концентрація уваги, неуважність;

–          Загальний занепад сил.

Найчастіше в організмі людини спостерігається недостатність вітамінів А, D і С.

Як уникнути весняного авітамінозу:

Раціональне харчування. Включіть у свій раціон більше свіжих овочів, фруктів, зелені,  цільнозернових продуктів, горіхів і бобових.Пийте багато води.Вона  необхідна для всіх обмінних процесів в організмі.

Підтримка імунної системи

Під час перехідного періоду між зимою та весною, імунна система може бути настільки ослабленою, що стає вразливою до різних хвороб. Для підтримки імунітету важливо вживати продукти, що містять вітаміни А, С, D. Також не забувайте про цинк, який грає ключову роль у підтримці імунної системи.

Повсякденна фізична активність

Фізична активність є не менш важливим елементом здорового способу життя. Регулярні тренування допомагають підтримувати оптимальний рівень енергії, покращують настрій та сприяють зняттю стресу. Намагайтеся проводити якомога більше часу на свіжому повітрі, займаючись спортом або прогулянками.

Дотримання режиму сну

Адекватний сон є невід'ємною частиною здорового життя. Він не лише відновлює енергію, але й сприяє відновленню організму після фізичних та емоційних навантажень. Спробуйте дотримуватися регулярного режиму сну, намагаючись лягати та прокидатися у той самий час кожного дня.

Уникнення стресу

Стрес може негативно впливати на фізичне та психічне здоров'я. Намагайтеся знаходити час для відпочинку та релаксації, займайтесь медитацією, йогою або читайте книгу. Важливо знайти свої методи подолання стресу, щоб підтримувати гарний настрій та емоційне здоров'я.

Загалом, уникнення весняного авітамінозу можливе за умови своєчасного реагування на зміни в довкіллі та своєму життєвому стилю. Пам'ятайте, що ваше здоров'я - ваш головний актив, тому не забувайте про його під