Кожен 8 -й житель Сумщини перехворів на ГРВІ в епідсезоні 2023/24.

Кожен 8 -й  житель Сумщини перехворів на ГРВІ в епідсезоні 2023/24.

 

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Сумщини Володимир Збаражський.

 

За його словами, епідемічний сезон захворюваності на грип та інші ГРВІ добігає кінця за півтора місяці. Активність епідемічного процесу була середньої інтенсивності. Вона була вищою, ніж у сезоні 2022/23 років та нижчою, ніж у сезоні 2021/2022 років.

 

«В 30 з 51 громад області захворюваність на ГРВІ досягала рівня епідемії. На території таких громад місцевою владою оперативно впроваджувались обмежувальні та протиепідемічні заходи,"- зазначив Володимир Збаражський.

 

З кінця  жовтня 2023 року по березень 2024 року:

- В області на ГРВІ захворіло 120 000 людей, або кожен 8-й мешканець.

- 7 376 людей захворіли на COVID-19.

- 869 людей захворіли на грип.

 

Слід відмітити,що не у всіх випадках ГРВІ вдалося визначити збудник.

Тому реальна кількість випадків грипу може бути значно більшою, ніж вдалося виявити лабораторно та за клінічними ознаками.

 

За даними вірусологічного моніторингу в рамках дозорного епідеміологічного нагляду за грипом та іншими ГРВІ (нагляд, що здійснюється точково, в 3-х закладах охорони здоров’я області).

 

- 42% тяжких гострих респіраторних інфекцій та грипоподібних захворювань викликані вірусами грипу.

- 31% - вірусом SARS-CoV-2 (COVID-19).

- 10% - RS-вірусами.

- 8% - метапневмовірусами

- 6% - риновірусами

- 2% - аденовірусами.

- 1% - вірусом парагрипу.

 

Із початку епідсезону захворіло 59 тис. дітей  віком до 17 років, що становить практично половину всіх випадків ГРВІ, 46 тис. з них – діти шкільного віку.

 

І хоча лише 6% від усіх ГРВІ становить COVID-19 ,  проте 30% від усіх госпіталізованих сладали хворі на  COVID-19 . Це свідчить про більш тяжкий перебіг COVID-19 у порівнянні з іншими ГРВІ.

 

 З початку епідсезону зареєстровано 26 смертельних  випадки з COVID-19 та одна людина померла від грипу.

 

- Всі померлі, окрім двох були старшими за 60 років.

- Жоден з них не був вакцинований протягом останніх 12 місяців.

Актуальність вакцинації проти COVID-19  - залишається.

 

« І COVID-19 і грип вбивають, що свідчить про актуальність отримання щеплень проти цих інфекцій, особливо для людей, які належать до груп ризику (дорослі старші за 60 років, люди із хронічними захворюваннями та діабетом, люди із захворюваннями імунної системи, особи, що перебувають у закладах тривалого догляду) . Згідно з останніми науковими дослідженнями, вакцинація проти COVID-19 має ще й додатковий бонус, вона суттєво знижує ризик серцевої недостатності та тромбозів, пов’язаних із коронавірусною хворобою," - на цьому наголосив головний державний лікар Сумщини Володимир Збаражський.