Весняна алергія, симптоми та профілактика!

Весняна алергія, симптоми та профілактика!

 

Весняна алергія - це чергове сезонне випробування для алергіків. Алергічна реакція, яка викликається квітучими рослинами, їх пилком, називається поліноз або весняним катаром.  Винуватцями алергії є всі рослини, які запилюються за допомогою вітру, це всі запашні трави, чагарники, береза, вільха, тополя, клен та багато інших дерев. Пилок потрапляє в організм, провокує специфічні  антитіла до викиду гістаміну в кровотік, так виникає весняна алергія. Весняним полінозом страждають майже 20% всіх жителів планети.

 

Типові прояви негайної реакції організму-риніт, кон.юктивіт-коли сльозяться очі. Часто поліноз провокує напади бронхіальної астми.

 

Як визначити що турбує - звичайна застуда чи весняна алергія?  Пояснює лікар із гігієни  харчування Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило.

 

 

  • Поліноз характерний сезонною симптоматикою, яка рецидивує в один і той же час. Це риніт, кон'юнктивіт, кашель, можливо, набряки. 
  • Весняна алергія практично ніколи не супроводжується підвищенням температури тіла. 
  • На відміну від нежиті, викликаного вірусом або інфекцією, при полінозі виділення рясні і водянисті. 
  • Поліноз характерний постійним чханням, коли воно відбувається по 7-10 разів, що нетипово для звичайної застуди. 
  • Весняна алергія проявляється сверблячкою і почервонінням очей, алергічним кон'юнктивітом, при гострих респіраторних захворюваннях такий симптом практично не зустрічається. 
  • Симптоматика простудних захворювань не залежить від території і місцезнаходження хворого. При полінозі досить залишити територію, де зростає  дерево або чагарник, які провокують поліноз, як симптоматика згладжується. 
  • Гострі респіраторні захворювання не піддаються швидкому усуненню симптомів антигістамінними препаратами на відміну від полінозу.

 

 

Профілактика

Крім того, що потрібно по можливості уникати контакту з рослиною, що провокує алергічну реакцію, необхідно за кілька тижнів до моменту цвітіння виключити з раціону деякі види продуктів. Справа в тому, що окремі харчові продукти містять антигени, схожі з речовинами, що викликають алергію.  У список продуктів, які активізують поліноз, входять: 

 

  • Банани і дині. 
  • Кріп, селера. 
  • Перець гіркий стручковий. 
  • Насіння, як соняшнику, так і гарбузове, горіхи. 
  • Напої, що містять у складі полин - бальзами і вермути, особливо білі (назва вермут походить від німецького слова Wermut - полин). 
  • Халва. 
  • Гірчиця і майонез. 
  • Сира морква.