Профілактика раку шийки матки

Профілактика раку шийки матки

 

Рак шийки матки це п’яте за поширеністю онкологічне захворювання серед жінок в Україні. На ранніх стадіях хвороба часто має безсимптомний перебіг, але її можна вилікувати, якщо вчасно виявити. Тому первинна та вторинна профілактика раку шийки матки невід’ємний компонент протидії поширенню захворювання у всьому світі. 

 

Усіжінкимаютьризикрозвиткуракушийкиматки. Найчастіше недугу виявляють у жінок старше 30 років. 

На сьогодні ефективні способи профілактики захворювання у світі та Україні:

▪️Щорічний скринінг. Це обстеження у сімейного лікаря та для жінок у гінеколога аби перевірити свій стан здоровʼя, зокрема здати ПАП-тест. Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки.

▪️Щеплення проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу. Після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

▪️Ризик розвитку раку шийки матки можна знизити, вживаючи заходів із запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом, зокрема використовувати засоби контрацепції.

 Запобігати хворобам ефективніше, ніж лікувати їх.

Піклуйтесь про своє здоров'я і не забувайте про візити до лікаря хоча б раз на рік.