БЦЖ ТА МАНТУ: В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

БЦЖ ТА МАНТУ: В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

 

 

Іноді батьки можуть не знати різниці між БЦЖ та Манту. Розповідаємо, бо це важливо.

 

 

БЦЖ — це жива вакцина для щеплення проти туберкульозу. БЦЖ мають робити кожному новонародженому, які не мають до цього протипоказань. Зазвичай вакцинація проти туберкульозу проводиться в пологовому будинку на 3–5 добу життя дитини. Недоношених дітей щеплюють після досягнення дитиною маси тіла 2,5 кг.

 

БЦЖ роблять лише один раз. Після цього зазвичай формується рубчик. Але якщо після щеплення у дитини не сформувався рубчик, повторна вакцинація не потрібна (за наявності достовірного підтвердження проведення такого щеплення).

 

Проба Манту (туберкулінова проба) — це діагностичний тест, який проводиться дітям у групі ризику захворювання на туберкульоз.

 

Це не те саме, що й вакцинація проти туберкульозу. Щеплення від туберкульозу проводять дітям ще в пологовому будинку вакциною БЦЖ. Якщо ж дитина не отримала вакцину в пологовому, то щеплення зроблять у сімейного лікаря або педіатра, якого оберуть батьки. У цьому випадку, якщо дитині вже виповнилося два місяці, їй перед щепленням проведуть пробу Манту.

 

Пробу Манту роблять спеціальним туберкуліновим шприцем внутрішньошкірно. Проба Манту виконується на передпліччі, при цьому праве і ліве передпліччя чергуються.

 

Після введення туберкуліну, на 2-3 день утворюється специфічне ущільнення шкіри. На вигляд це трохи почервоніла округла ділянка шкіри, з незначним ущільненням – папула. Розмір папули вимірюють на 3-й день після введення туберкуліну.

 

 

 

Пробу Манту не потрібно робити щороку. Її призначають індивідуально за результатами опитування та фізикального обстеження, зазвичай — лише дітям із груп ризику. Це — відповідно до сучасних рекомендацій ВООЗ.