ЧИМ КОРИСНИЙ КУНЖУТ?
ЧИМ КОРИСНИЙ КУНЖУТ?
Кунжут - це одне з найстаріших культурних рослин, використовуваних людством. Його високий вміст поживних речовин і медичних властивостей робить його не тільки смачним додатком до багатьох страв, а й важливим елементом здорового харчування.
Сьогодні лікар з гігієни харчування Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило розповість, чому кунжут є таким корисним і в яких випадках кунжут може нашкодити здоров’ю.
Кунжут –багатий на джерело поживних речовин.
Білок: Кунжут містить велику кількість білка, що робить його важливим джерелом для вегетаріанців та веганів.
Жирні кислоти: Кунжут містить поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 та омега-6, які сприяють здоров'ю серця та мозку.
Вітаміни та мінерали: Вітамін Е, кальцій, залізо, магній та інші вітаміни та мінерали, які необхідні для здорового функціонування організму.
Завдяки великому вмісту поживних речовин кунжут сприяє зниженню рівня холестерину в крові і зменшенню ризику захворювань серця.
Покращує здоров'я кісток і може допомогти запобігти розвитку остеопорозу.
Підтримка імунної системи - захищає організм від вірусів та інших інфекцій.
Покращує пам'ять та концентрацію.
Чорний кунжут, крім того, завдяки неочищенності містить харчові волокна, які благотворно впливають на травлення і мікрофлору кишечника.
Регулярне вживання кунжуту зміцнює нервову і серцево-судинну системи. Крім того, кунжут покращує стан шкіри, волосся і нігтів, за що його особливо цінують всі, хто стежить за своєю зовнішністю.
Позитивний вплив кунжуту на організм доведено медициною, проте в низці випадків він може і нашкодити.
- Якщо у вас варикоз, проблеми з судинами та тромби, кунжут не можна вживати. Він підвищує згортання крові;
- Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, кунжут вживати не варто;
- При надмірному споживанні може спричинити харчову алергію. Достатньо з'їдати невелику жменю на день – не більше 40 грамів;
- Обов'язково перед вживанням кунжуту проконсультуйтеся з лікарем.
Кунжут - це справжнє джерело поживних речовин та корисних властивостей для здоров'я. Додавайте його до свого щоденного харчування, щоб зберегти і покращити своє здоров'я та насолодитися його унікальним смаком.