ЧИМ КОРИСНИЙ КУНЖУТ?

ЧИМ КОРИСНИЙ КУНЖУТ?

Кунжут - це одне з найстаріших культурних рослин, використовуваних людством. Його високий вміст поживних речовин і медичних властивостей робить його не тільки смачним додатком до багатьох страв, а й важливим елементом здорового харчування.

 Сьогодні лікар з  гігієни  харчування Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило розповість,  чому кунжут є таким корисним і в яких випадках кунжут може нашкодити здоров’ю.

Кунжут –багатий на  джерело поживних речовин.

Білок: Кунжут містить велику кількість білка, що робить його важливим джерелом для вегетаріанців та веганів.

Жирні кислоти: Кунжут містить поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 та омега-6, які сприяють здоров'ю серця та мозку.

Вітаміни та мінерали: Вітамін Е, кальцій, залізо, магній та інші вітаміни та мінерали, які необхідні для здорового функціонування організму.

Завдяки великому вмісту поживних речовин   кунжут сприяє зниженню рівня холестерину в крові і зменшенню ризику захворювань серця.

Покращує здоров'я кісток і може допомогти запобігти розвитку остеопорозу.

Підтримка імунної системи - захищає організм від вірусів та інших інфекцій.

Покращує  пам'ять та концентрацію.

Чорний кунжут, крім того, завдяки неочищенності містить харчові волокна, які благотворно впливають на травлення і мікрофлору кишечника.

Регулярне вживання кунжуту зміцнює нервову і серцево-судинну системи. Крім того, кунжут покращує стан шкіри, волосся і нігтів, за що його особливо цінують всі, хто стежить за своєю зовнішністю.

Позитивний вплив кунжуту на організм доведено медициною, проте в низці випадків він може і нашкодити.

  • Якщо у вас варикоз, проблеми з судинами та тромби, кунжут не можна вживати. Він підвищує згортання крові;
  • Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, кунжут вживати не варто;
  • При надмірному споживанні може спричинити харчову алергію. Достатньо з'їдати невелику жменю на день – не більше 40 грамів;
  • Обов'язково перед вживанням кунжуту проконсультуйтеся з лікарем.

 

Кунжут - це справжнє джерело поживних речовин та корисних властивостей для здоров'я. Додавайте його до свого щоденного харчування, щоб зберегти і покращити своє здоров'я та насолодитися його унікальним смаком.