«Індекс майбутнього» як показник добробуту українських дітей.

«Індекс майбутнього» як показник добробуту українських дітей.

 

0,64 – саме стільки становить індекс майбутнього українських дітей за дев’ятьма ключовими вимірами.

В Україні були презентовані результати дослідження «Індекс майбутнього», проведеного Фундацією Олени Зеленської і Київською школою економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Основною метою дослідження є комплексне оцінювання поточної ситуації з добробутом дітей в Україні, що дасть змогу запроваджувати ефективні проєкти та програми, спрямовані на розв’язання критичних для дітей проблем, спричинених повномасштабною війною.

У межах дослідження було оцінено добробут дітей за дев’ятьма напрямами: освіта, здоров'я, безпека, матеріальне забезпечення, ментальне здоров’я, соціальні навички, прояви ризикованої поведінки, стосунки з сім’єю та друзями, система інституційного догляду. 

Автори документа взяли за основу не тільки статистичні дані з офіційних джерел, але і запитали думку самих дітей. Більше 1300 підлітків віком 10-17 років, які зараз мешкають в Україні, взяли участь в онлайн-опитуванні. Ще 25 глибинних інтерв’ю провели з експертами і колишніми вихованцями закладів.

Ось декілька результатів дослідження:

  • Індекс добробуту склав 0,64 – це показник вище середнього (максимально можливий 1,0). 
  • На високому рівні в українських дітей соціальні навички – вони емпатійні, готові ділитися і допомагати. Більшість дітей не схильна до ризикованої поведінки – злочинності, вживання алкоголю, наркотиків тощо. Значно зменшується за останні роки і кількість ранніх вагітностей (від 1,75 випадка на тисячу дівчат до 18 років до 1,1 у 2021 і 0,82 у 2022).
  • Більшість дітей сприймають себе позитивно та відчувають турботу. 71% підлітків вважають себе щасливими попри війну. Цікаво, що в цьому діти зі східних і південних регіонів майже не відрізняються від однолітків з більш віддалених від лінії фронту областей.

        Водночас 44% проявляють ознаки посттравматичного стресового розладу. Менше половини дітей (46%) кажуть, що почуваються добре і енергійно, 60% почувається в безпеці (у дітей з прифронтових областей цей показник нижчий). 12% стикається із цькуванням щонайменше раз на тиждень.

Найнижчі показники індексу добробуту дітей співзвучні з баченням ситуації Офісом Омбудсмана. Зокрема, результатом російського нападу є руйнування підвалин освіти, системи здоров’я та виклики, пов’язані з перебуванням дітей в інтернатних закладах.

Наразі 24% дітей в Україні навчаються онлайн. 40% дітей щонайменше раз на місяць стикаються з булінгом і 44% мають ознаки посттравматичного стресового розладу.

Перебування дітей в інституціях не спонукає їх до напрацювання навичок самостійності та сталого відчуття безпеки.

У сфері здоров’я викликом є зменшення частки вакцинованих дітей – проти дифтерії, правця та кашлюку на 16% і поліомієліту – на 22%, відповідно.

Попри те, що діти почувають себе засмученими та самотніми, війна не зробила їх черствими. Вони досі здатні до співчуття й сповідують родинні цінності.

Важливо, що індекс оцінки добробуту дітей замірятиметься в динаміці, й дасть змогу запроваджувати ефективні програми підтримки дітей.

І тільки від дорослих залежить, як швидко зростатиме цей показник, який є невід’ємним компонентом процвітання й побудови сталого майбутнього як кожної окремої дитини, так й країни загалом.

Більш детальна інформація розміщена за посиланням https://www.zelenskafoundation.org.ua