Чи існує ризик підхопити кліща в холодну пору року?

Чи існує ризик  підхопити кліща в холодну пору року?

Зазвичай ми асоціюємо кліщів з теплим сезоном, коли ми більш активно проводимо час на природі, але це не означає, що вони не можуть бути активними  і  в холодну  пору року.

Щоб розібратися в цьому питанні, ми звернулися до ентомолога  Олени Фурманчук Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За словами Олени Фурманчук,   кліщі дійсно можуть залишатися активними в холодний період, особливо при певних умовах.

Для кліщів потрібні два основних фактори - тепло і підвищена вологість. Тому їхня активність зазвичай припадає на березень - червень. Весною, коли температура піднімається вище +5°C, ці паразити "прокидаються" і починають шукати їжу  після зимового сну.

Коли температура опускається нижче +5°C - кліщі впадають у зимове спляче становище.

«Однак,  зі зміною клімату, спостерігається зрушення традиційних сезонних явищ. Загальне потепління призводить до того, що кліщі активізуються раніше, ніж ми можемо очікувати. Традиційно вважалося, що кліщі стають активними при температурі повітря вище +7-10°C. Однак, останні роки показують, що вони можуть "прокидатися" й при нижчих температурах, що пов'язано з м'якими зимами та ранніми відлигами,»-зазначила Олена Фурманчук.

 

Взимку кліщі можуть "прокидатися" за температур вище +5°C. Вони, звичайно, менш активні, ніж навесні, але все рівно  можуть вийти на «полювання». Хоча ризик зустрічі з ними при мінусових температурах  нульовий.

Найчастіше напади кліщів спостерігаються під час зимових відлиг, особливо під час прогулянок у лісосмугах, де трава пробивається крізь осіннє листя. Також варто уникати місць поруч із теплотрасами, де кліщі можуть бути активними протягом майже всього року. Небажано відпускати улюбленців гуляти в цих місцях, оскільки паразити можуть бути перенесені домашніми  тваринами.

Ефективні профілактичні заходи включають:

- акарцидну обробку парків, скверів та інших місць відпочинку, шляхом залучення спеціалізованих установ та організацій, які мають дозвіл на проведення вказаних робіт.

 - дератизаційні заходи знищення гризунів, які можуть бути джерелом перенесення інфекцій.

Рання поява іскодових кліщів збільшує ризик зараження різними інфекційними хворобами (всього  до 160 ),які передають кліщі. Найбільш небезпечні з них хвороба Лайма , кліщовий вірусний енцефаліт.