Разом за здорове життя ромської громади Сумщини!

Разом за здорове життя ромської громади Сумщини!

 

Сьогодні відбулася важлива зустріч заступника головного державного санітарного  лікаря Сумщини Миколи Торгачова з лідерами ромської національної меншини - Миколою Москальовим (голова ГО "Ромське національне об'єднання") та Ольгою Михайленко (голова жіночої ГО "Мануша").

 

Метою зустрічі було обговорення основних заходів, пов’язаних з реалізацією регіонального плану з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

 

Низку актуальних тем під час зустрічі  розглянули у форматі діалогу. Лідери  ромської національної спільноти Сумщини  обмінялися власними ідеями та пропозиціями щодо реалізації стратегії.

 

«Сьогодні ми говорили про ключові заходи з покращення здоров'я та життя ромів на Сумщині. Розв’язання чималої кількості питань можливе лише завдяки тісній взаємодії всіх зацікавлених сторін. Для цього, ми готові до тісної співпраці з Сумським обласним центром контролю та профілактики хвороб.»

 

Основні тези зустрічі :

  • Популяризація вакцинації та медоглядів:
  • Інформування про важливість щеплення та регулярних оглядів.
  • Сприяння доступу до якісних медичних послуг.
  • Чиста питна вода:
  • Перевірка якості води за межами централізованого водопостачання.
  • Забезпечення доступу до чистої питної води.

Заступник головного державного санітарного  лікаря Сумщини Микола Торгачов підкреслив важливість тісної співпраці з ромською громадою для вирішення проблем та покращення здоров'я ромів.

 

««Інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини на сьогодні є соціально значущим питанням. Тому нам потрібно працювати й надалі, аби кількість повністю здорових українців лише зростала», – зазначив  Микола Торгачов.

 

Під час зустрічі лідери ромської спільноти поділилися своїми думками та пропозиціями щодо покращення життя ромів.

 

Зокрема, голова жіночої ГО « Мануша» Ольга Михайленко зазначила, що динаміка вакцинації дітей серед ромів зросла, що свідчить про відповідальність батьків за здоров'я своїх дітей.

 

Лише спільними  зусиллями ми зможемо зробити життя ромської громади Сумщини кращим, - підсумував Микола Торгачов.