Вакцинація: дифтерія та правець — коли дорослим вакцинуватися?

Вакцинація: дифтерія та правець — коли дорослим вакцинуватися?

 

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків. Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці — згідно з Національним календарем щеплень . Надалі ревакцинацію слід робити кожні десять  років. 

Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, і ви можете отримати їх безоплатно. Усе, що треба зробити, — звернутися до сімейного лікаря.

Чому вакцинація важлива для дорослих?

Пояснює завідувач відділу імунопрофілактики ,лікар - епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Михайло Мацюк.

«Хоча багато людей асоціюють вакцинацію переважно з дитячим віком, вакцини зберігають свою ефективність і важливість і для дорослих. Деякі інфекційні хвороби, такі як дифтерія та правець, можуть мати серйозні наслідки, особливо для людей у віці,»- зазначив Михайло Мацюк.

Дифтерія — це серйозне захворювання, що викликається бактерією Corynebacterium diphtheriae. Ця хвороба може призвести до ураження дихальних шляхів, серця та нервової системи. У важких випадках вона навіть може бути смертельною. Правець також є інфекційним захворюванням, що може мати серйозні наслідки, такі як запалення мозку та параліч.

Для захисту від цих інфекцій вакцинація є найефективнішим засобом, який допомагає імунній системі боротися з хворобою в разі вироблення контакту з патогеном.