Духовенство релігійних громад Сумщини дізналося більше про небезпечну хворобу кір та вакцинацію дітей проти кору.

Духовенство релігійних громад Сумщини дізналося більше про небезпечну хворобу кір та вакцинацію дітей проти кору.

 

 

Духовенство релігійних громад Сумщини взяло участь у зустрічі, організованій в межах проекту "Вакциновані - захищені", яка відбулася в Сумській облдержадміністрації.

 

Під час "круглого столу" брали участь лікарі-епідеміологи, педіатри, науковці та представники релігійних громад області.

 

Спікерами заходу були

  • Юрій Гладенко, директор Департаменту культури, туризму та релігій Сумської обласної державної адміністрації,
  • Наталія Галушко, завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», керівник проєкту "Вакциновані - захищені", кандидат медичних наук,
  • Катерина Сміян — доцент кафедри педіатрії Сумського державного університету, кандидат медичних наук,
  • Анна Пилипенко — медичний директор КНП "ЦПМСД№1 СМР
  • Лариса Сергієва — лікар-педіатр КНП «ЦПМСД»№2 СМР

 

Учасники заходу отримали детальну інформацію про кір та вакцинацію, яка є ефективним засобом запобігання поширенню цієї хвороби. Лікарі наголосили на серйозних ускладненнях та смертельних наслідках, які може призвести кір. Звертаючись до лідерів релігійних громад, вони закликали їх до поширення достовірної інформації серед прихожан.

 

Виступаючи перед учасниками "круглого столу", Наталія Галушко вказала на те, що кір є дуже заразним вірусним захворюванням, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Вона підкреслила, що 9 з 10 осіб, які контактували з інфікованою особою, також захворіють, якщо вони не були щеплені.

Лікарі наголосили на періодичності епідемій кору та зазначили, що в Україні спостерігається зростання кількості хворих приблизно кожні 5-6 років. За останні 23 роки в Україні було зафіксовано 5 масштабних епідемічних підйомів кору:

- у 2001–2002 рр.; в епідемію було втягнуто 24 тис. людей;

- у 2005–2006 рр. —  45 тис. хворих на кір людей;

- у 2011–2012 рр. — 15 тис. хворих на кір людей,

- у 2017-2019 рр. – 42 тис. хворих на кір людей.

Тому нескладно підрахувати, що очікуваний підйом захворюваності може відбутися у 2024-2025 роках.

 

Представники медичної галузі вказали на те, що для запобігання спалахів хвороби необхідно, щоб 95% людей мали імунний захист. Однак в Сумській області обсяг охоплення профілактичними щепленнями проти кору не досягає цієї позначки, зупинившись на рівні 90 % у віковій групі дітей до 1 року і навіть нижчому — 82 % — в інших вікових групах.

 

Наталія Галушко висловила занепокоєння тим, що багато невакцинованих дітей не отримали щеплення через релігійні переконання їх батьків. Це створює проблему, яка ускладнює досягнення необхідного рівня імунного захисту.

 

Лікарі та медичні експерти закликали лідерів релігійних громад підтримати та поширити інформацію про важливість вакцинації проти кору у своїх спільнотах. У ході зустрічі, духовні пастори разом із лікарями обговорили конкретні аспекти та підтвердили важливість вакцинації.

 

Архімандрит Анастасій (Панов), секретар Сумської єпархії УПЦ, говорить, що не закликає людей не вакцинуватися:

 

«Ми завжди своїм вірянам розповідаємо, що  вакцинації ні в якому разі не Проти нашої віри, нашої практики  благополуччя. Я особисто щеплений всіма щепленнями, які потрібно було зробити. Я вважаю, що це допомогло мені  в житті, щоб не захворіти тими хворобами небезпечними. Я особисто своїм вірянам рекомендую щеплюватися»

 

Пастор Церкви Християн Віри Євангельської (протестанти) Валентин Ярошенко також погоджуються з тим, що вакцинація — важлива річ.

 

«Вакцина — це один із методів сучасної медицини і Ми як Церква підтримуємо медицину в її добрих починаннях. Взагалі Біблія нічого не говорить про вакцину, але якщо ми говоримо про Біблію взагалі, то Біблія чітко і ясно говорить, що людина повинна дбати про своє здоров ‘я. Тому ми як Церква акцентуємо на тому, щоб людина дбала про здоров’я і, якщо в цьому допомагає вакцина і вона не має якихось побічних ефектів і негативних аморальних ефектів, то звичайно ми її тільки підтримуємо і дамо рекомендацію, щоб людина робила  щеплення.»

 

Також обговорили наступні такі зустрічі для подальшої співпраці та інформаційного обміну.

 

Духовним пасторам фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб вручили церковні календарі на 2024 рік та календарі профілактичних щеплень.

 

Матеріал підготовлено у рамках проєкту Українського Католицького Університету (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.