Нітрати у воді: в чому небезпека для організму

Нітрати у воді: в чому небезпека для організму

 

Нітрати – це природні хімічні речовини, що містяться в рослинах і ґрунтах. Нітрати є постійним складником природних вод. Згідно з державними та європейськими стандартами, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати: 

 

  • Україна: водопровідна і кринична – ≤ 50,0 мг/дм3, фасована – ≤ 10 (50) мг/дм3;
  • ЄС: 45 мг/л.

 

 

Вода, забруднена нітратами,надзвичайно небезпечна для дитячого організму, особливо у дітей у перші місяці життя. Про це зазначив лікар із загальної гігієни Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Калантиренко.

 

За його словами,  самі ж нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони перетворюються у нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і окислюють в ньому двохвалентне залізо в трьохвалентне Внаслідок чого утворюється речовина метгемоглобін, яка не здатна переносити кисень від легень до тканин, внаслідок чого виникає кисневе голодування, яке в свою чергу веде до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

 

«При постійному приготуванні штучних сумішей, використання води в питних цілях дітям до 1 року з вмістом нітратів, які не перевищують гранично-допустиму концентрацію (до 50 мг/л), але при цьому нітратне добове навантаження перевищує допустиме в декілька разів , існує ризик виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії,» - говорить Віктор Калантиренко.

 

Хто в групі ризику?

  • Новонароджені та діти до 6 місяців;
  • Вагітні жінки;
  • Люди ,що хворіють на  виразкову хворобу шлунку;
  • Люди ,що мають онкологічні захворювання.

 

 Як захиститися?

  • Контролюйте якість води. Використовуйте для пиття та приготування їжі бутильовану воду або воду з перевірених джерел.
  • Обережно вибирайте продукти харчування. Не вживайте овочі та фрукти з надмірним вмістом нітратів.
  • Дотримуйтесь правил приготування їжі.  Не готуйте  їжу,  суміші для дітей на воді з  вмістом нітратів.

 

Найбільше чутливими до дії нітратів є діти віком до 3 років, через недосконалість ферментних систем організму та біохімічних процесів. Також ці діти споживають в рази більше рідини чим дорослі.