Рак шлунка: фактори ризику та симптоми
Рак шлунка: фактори ризику та симптоми
Рак є другою найпоширенішою причиною смертей після серцево-судинних захворювань як в Україні так і в світі.
І хоча рак шлунку не є найбільш поширеним видом , проте він посідає одне з провідних місць серед онкологічних захворювань.
Здоровий шлунок, як один з органів травної системи значно впливає на якість нашого життя. За певних умов епітеліальні клітини шлунка, що виробляють ферменти для травлення, можуть трансформуватися в ракові. Про фактори ризику та симптоми раку шлунку сьогодны розповість лікар із загальної гігієни Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Калантиренко
Фактори ризику:
Гелікобактер пілорі: Ця бактерія в процесі діяльності ця бактерія починає розмножуватись у слизовій оболонці шлунку та синтезує ряд токсинів під впливом яких клітини слизової оболонки пошкоджуються і гинуть, а захисний шар слизу розчиняється.
В результаті кислотне середовище починає впливати на незахищені клітини слиової оболонки шлунка, викликаючи спочатку запалення, виразки, а потім і рак шлунку.
Спадковість: Накопичення специфічних мутацій може значно підвищити ризик розвитку раку.
Інші фактори: ожиріння, гастрит, куріння, поліпи шлунку, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, нездорове харчування (багато копченостей, солі, мало фруктів та овочів).
Симптоми:
- Розлад травлення
- Печія
- Нудота
- Труднощі з ковтанням
- Здуття після їжі
- Біль у животі
- Блювота
При появі цих симптомів негайно зверніться до лікаря!
Профілактика:
- зменшення кількості копченої та соленої їжі;
- споживання більше фруктів та овочів;
- підтримання здорової ваги та стеження за своїм індексом маси тіла;
відмова від шкідливих звичок (куріння та вжиття алкоголю).
Пам'ятайте: рання діагностика рятує життя!