Рак шлунка: фактори ризику та симптоми

Рак шлунка: фактори ризику та симптоми

 

 

Рак є другою найпоширенішою причиною смертей після серцево-судинних захворювань як в Україні так і в світі.

 

 

І хоча рак шлунку   не є  найбільш поширеним видом , проте він посідає  одне з провідних місць серед онкологічних захворювань.

 

 

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи значно впливає на якість нашого життя. За певних умов епітеліальні клітини шлунка, що виробляють ферменти для травлення, можуть трансформуватися в ракові. Про фактори ризику та симптоми раку шлунку сьогодны розповість лікар із загальної гігієни Сумського обласного центру  контролю та профілактики хвороб Віктор Калантиренко

 

Фактори ризику:

 

Гелікобактер пілорі: Ця бактерія в процесі діяльності ця бактерія починає розмножуватись у слизовій оболонці шлунку та синтезує ряд токсинів під впливом яких  клітини слизової оболонки пошкоджуються і гинуть, а захисний шар слизу розчиняється.

 

В результаті кислотне середовище починає впливати на незахищені клітини слиової оболонки шлунка, викликаючи спочатку запалення, виразки, а потім і рак шлунку.

 

Спадковість: Накопичення специфічних мутацій може значно підвищити ризик розвитку раку.

Інші фактори: ожиріння, гастрит, куріння, поліпи шлунку, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, нездорове харчування (багато копченостей, солі, мало фруктів та овочів).

Симптоми:

- Розлад травлення

- Печія

- Нудота

- Труднощі з ковтанням

- Здуття після їжі

- Біль у животі

- Блювота

При появі цих симптомів негайно зверніться до лікаря!

 

Профілактика:

  • зменшення кількості копченої та соленої їжі;
  • споживання більше фруктів та овочів;
  • підтримання здорової ваги та стеження за своїм індексом маси тіла;

відмова від шкідливих звичок (куріння та вжиття алкоголю).

Пам'ятайте: рання діагностика рятує життя!