Колоректальний рак: скринінг та лікування

Колоректальний рак: скринінг та лікування

 

 

З метою раннього виявлення пухлин товстої кишки програмою медичних гарантій НСЗУ передбачене безкоштовне ендоскопічне обстеження – фіброколоноскопія, для пацієнтів віком  40 років і старше  обов’язковою умовою для безкоштовного обстеження є наявність електронного направлення виданого сімейним лікарем або вузьким спеціалістом.

 

Процедура абсолютно безболісна, проводиться під “ малою “ анестезією ( пацієнт перебуває в короткому медикаментозному сні ). Говорить завідувач відділенням, онкохірург Сумського обласного клінічного онкологічного центру Дмитро Панченко.

 

 

"Фіброколоноскопія визнана як найефективніший метод скринінгу колоректального раку, який дозволяє проводити не тільки діагностику з біопсією, але і ліквідацію передракових станів ( видалення аденоматозних поліпів ).

Відомо, що видалення аденоматозних поліпів з подальшим спостереженням істотно зменшує захворюваність на КРР", - на цьому наголошує онкохірург Сумського обласного клінічного онкологічного Дмитро Панченко. 

 

Лікування

 

Основним методом лікування КРР є хірургічне видалення ділянки кишки з пухлиною та регіонарними лімфовузлами. За результатом гістологічного дослідження операційного матеріалу приймається рішення щодо необхідності проведення ад’ювантної  ( профілактичної ) хіміотерапії. При лікуванні пухлин прямої кишки застосовується неоад’ювантна ( доопераційна ) хіміопроменева терапія. 

 

 

Результати лікування – виживаність та якість життя після лікування, напряму залежать від стадії захворювання. Тому вкрай важливе виявлення хвороби та початок спеціального лікування на ранніх стадіях.