Тестування на COVID-19 в домашніх умовах

Тестування на COVID-19  в домашніх умовах

 

Швидкі тести для діагностики COVID-19 є доступними в аптечній мережі для кожного, хто бажає придбати їх та здійснити тестування в домашніх умовах. Сьогодні лікар - епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Сергій Грабовий надасть рекомендації щодо ,того як отримати найточніші результати тестів на антигени, коли слід проводити повторні дослідження та інше.

 

 

Яке загальне правило використання прострочених тестів?

Якщо тести НЕ зберігались при екстремальних температурах, дата завершення терміну придатності, вказана на упаковці, не є догмою, ви все одно можете використовувати тест. Просто переконайтеся, що контрольна смужка показує, що тест працює.

Якщо ви відчуваєте нездужання, а результат тесту негативний, можливо, вам доведеться зробити повторний тест з іншого набору.

 

 

Наскільки надійні тести на визначення антигенів SARS-CoV-2?

Якщо ваш тест позитивний, вважайте, що ви хворі на COVID-19. Але після отримання негативного результату ви можете стати позитивними, наприклад через 12 годин. Якщо ви відчуваєте симптоми простуди, варто зробити кілька тестів через певний проміжок часу.

 

 

Коли слід звертатися, щоб зробити ПЛР-тест?

Якщо ви отримали негативний результат швидкого тесту в домашніх умовах, але все ще маєте симптоми простуди, слід задуматись про те, чи не хворі ви на грип. Грип може призвести до госпіталізації, навіть якщо ви молода та здорова людина. ПЛР-тестування може виявити інфекції COVID-19 та грипу на більш ранніх стадіях, тому ви можете отримати Паксловид або Таміфлю, якщо вони доступні. Для забору біологічного матеріалу для ПЛР-тесту зверніться до вашого сімейного лікаря.

 

 

Як отримати найточніший результат тесту на COVID-19 в домашніх умовах?

 

Очистіть носову порожнину перед тестуванням. Ви маєте бути впевнені, що берете гарні, свіжі клітини для тестування.

Мазок з горла брати не обов'язково. Тест призначений для носа, і немає особливих доказів того, що мазок з горла дасть вам більш точний результат.

 

 

Якщо з моменту першого позитивного результату пройшло більше 10 днів і у вас немає симптомів, але ви все ще маєте позитивний результат, чи ви все ще заразні?

 

У великих дослідженнях більшість людей не були заразними – або були не дуже заразними - після перших п'яти днів. На 10-й день ви, ймовірно, не заразні.

 

Однак обставини у всіх різні. Наприклад, якщо ви живете з людиною з ослабленим імунітетом, вам варто бути більш обережними, доки не отримаєте негативний результат тесту.

 

Незалежно від того, який вірус викликає симптому простуди, нікому не потрібні ваші мікроби. Буквально, ніхто не хоче хворіти. Вжиття заходів для запобігання поширенню мікробів - це звичайна ввічливість.