Рак печінки: невидима загроза сучасності

Рак печінки: невидима загроза сучасності

 

У всьому світі рак печінки є шостим за поширеністю раком і третьою причиною смерті від раку. Завдяки цьому він став значною загрозою для здоров'я населення. Сьогодні завідувач відділу епідеміологічного нагляду(спостереження) і профілактики інфекційних хвороб Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Галушко розповість про основні причини та фактори ризику, а також зупиниться на профілактичних  заходах.

 

Причини та фактори ризику

 

1. Гепатоцелюлярна карцинома (ГЦК)

Найпоширеніший тип раку печінки, ГЦК, зазвичай розвивається внаслідок хронічних захворювань печінки, таких як вірусні гепатити та цироз. Чоловіки виявляються більш вразливими до цього типу раку, ніж жінки.

 

2. Фактори ризику

 

  • Інфекція гепатитом B та C: поширення вірусів гепатиту B та C через кров, сперму чи інші рідини може викликати хронічне захворювання печінки та сприяти розвитку раку.
  • Цироз печінки: захворювання, при якому здорова тканина печінки замінюється рубцевою тканиною, підвищує ризик раку печінки.
  • Надмірне вживання алкоголю: зловживання алкоголем може спричинити цироз та збільшити вразливість до раку печінки.
  • Афлатоксин B1: отрута, яка може виникнути внаслідок споживання продуктів, що містять афлатоксин B1, збільшує ризик раку (про те, які продукти містять цей токсин, читайте у наступних публікаціях)
  • Неалкогольний стеатогепатит (НАСГ): це захворювання печінки, що характеризується виникненням запальних змін у печінкових клітинах та накопиченням жиру в її тканинах, не пов'язаним із вживанням алкоголю. Стан, що може призвести до цирозу та розвитку раку печінки. Виникає внаслідок неправильного харчування (надмірне споживання вуглеводів та насичених жирів), інсулінорезистентності (зниження чутливості клітин до інсуліну), метаболічного синдрому  тощо.
  • Куріння сигарет: доведено науковими дослідженнями, що куріння пов'язане із збільшеним ризиком раку печінки.

 

3. Інші захворювання

Деякі рідкісні захворювання, такі як  нелікований спадковий гемохроматоз, дефіцит альфа-1 антитрипсину, хвороба накопичення глікогену, пізня шкірна порфірія, хвороба Вільсона, також можуть збільшити ризик раку печінки.

 

 

Профілактика та захист

 

Профілактика раку печінки - це ключовий елемент збереження здоров'я. Деякі рекомендації включають:

 

  • Вакцинація проти гепатиту В: ефективний спосіб запобігання зараженню та подальшому ризику раку у дітей.
  • Лікування хронічної інфекції гепатиту С: на відміну від гепатиту В, гепатит С є вилікуваним; терапія може допомогти позбутися від вірусу, а значить, і від його наслідків.
  • Зменшення впливу афлатоксину B1: обережне споживання продуктів, які можуть містити цю отруту.
  • Відмова від куріння та обмеження вживання алкоголю: зменшення ризику раку через здоровий спосіб життя.

 

 

"Рак печінки не є непереможним ворогом, але своєчасна профілактика та свідоме управління ризиковими факторами можуть врятувати життя. Запам'ятайте, здоров'я - це ваш найбільший капітал, і вартує про нього пильнувати," - зазначила Наталія Галушко.