«Деякі аспекти профілактики онкозахворювань».

«Деякі  аспекти  профілактики онкозахворювань».

           На сьогоднішній день смертність від онкологічних захворювань посідає ІІ місце в Україні та світі після серцево-судинних захворювань (інфарктів, інсультів). За даними Національного інституту раку, за минулий рік захворіли 136 225 пацієнтів. Виходить, що 373 нових випадки реєструються кожен день, і кожен день помирають з них – 164 людини. Тобто майже половина – вмирають щодня. А ризик захворіти має кожен 4-й чоловік і кожна 6-та жінка. 50% людей, у яких виявляють рак, це люди працездатного віку. Більше 30% пухлин у нас виявляють уже на запущених стадіях. Кожен третій пацієнт не переживає 1 рік, він вмирає протягом року. Тому наша спільна мета – профілактика і рання діагностика захворювання. За даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити.

           Серед жінок України  найбільше поширений рак молочної залози. Серед чоловіків – рак легень і рак простати. А у всіх, і чоловіків, і жінок, одним із провідних є рак товстої кишки. Смертність від раку товстої кишки – на 2-му місці.

         Давайте розглянемо, які обстеження і у якому віці потрібно проходити звичайним українцям? На що звернути увагу?

         Якщо говорити загалом, то рак – це захворювання людей похилого віку. Хоча хворіють і діти, але це порівняно небагато, за рік реєструються близько 1 тисячі онкозахворювань серед дітей. Це переважно пов’язано з генетикою та іншими факторами. Тому людям після 45 років потрібно звернути на себе увагу, в першу чергу,   на локалізацію пухлин, які лідирують. Жінкам треба дбати про свою молочну залозу: подивитись себе, чи немає якихось ущільнень, виділень із соска, змін у формі грудей. Це елементарно і просто. Сама людина може виявити невелике ущільнення – це може бути рак на ранній стадії. Після 45 років жінка повинна раз на рік зробити мамографію. У нас в Національному інституті раку є дні відкритих дверей, коли можна пройти обстеження безкоштовно. І взагалі раз на рік пройти обстеження в будь-якому онкологічному закладі країни – це просто. 

          У чоловіків лідирує рак легень і рак простати. Чоловікам після 45 років можна просто піти і здати аналіз крові на виявлення маркера PSA. Ну і, звичайно, звернути увагу на себе, як відбувається сечовипускання. Якщо щось не так, потрібно звернутись до уролога.

          Якщо говоримо про рак легень, потрібно зробити рентген, флюорографію раз на рік. Рак прямої кишки можна визначити візуально. При будь-якому медогляді, навіть гінеколог, уролог може зробити пальцеве дослідження прямої кишки і знайти пухлину. Наприклад, якщо є виділення крові – це ненормально. І не треба думати, що це тріщина чи геморой. Ідіть до лікаря і перевіртесь.

         Коли  рак діагностувати на ранніх стадіях, то він виліковний.

         На І і ІІ стадії раку виживання пацієнтів високе: більше 80% пацієнтів живуть 5 і більше років, при першій стадії – майже 100%. Якщо це ІІІ і ІV стадія – вона потребує дуже серйозного і витратного лікування.

         Можна вилікувати і ІV-у стадію, це теж не вирок. Це залежить від правильної тактики лікування, і від агресивності захворювання. Адже ми оперуємо і метастази, і ці пацієнти живуть довго. Наприклад, у нас великий 10-річний досвід лікування метастазів печінки, коли пацієнти живуть 5 і більше років (таких 30% випадків, це достатньо високі шанси). Але для цього потрібно дуже серйозне, довготривале, комбіноване і дороговартісне лікування.

        Велике значення у виникненні хвороби мають генетичні фактори.Якщо кровні родичі хворіли, то ризик захворіти збільшується. Якщо два кровних родича хворіли, то цей ризик збільшується іще у 2-3 рази. Але таких випадків генетичних не так багато. Як правило, це захворювання, яке можна все ж таки попередити. Це не тільки генетика, це і навколишнє середовище (чим ми дихаємо, що ми їмо, в яких умовах знаходимось).

       У минулому році в інституті  раку проліковано більше 21 тисячі пацієнтів. Майже кожна 8-ма онкологічна операція, яка проходить в Україні, проведена саме  в   інституті раку,   але   у цьому закладі лікарі  встигають  оперувати всіх пацієнтів,  що звертаються за допомогою з яких на 3-4 добу йдуть додому.  

       У  40% випадків рак можна попередити профілактичними заходами. Поради дуже прості.

       Якщо говорити в цілому, то потрібно відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну вагу тіла. Також потрібно правильно харчуватись, вживати овочі, фрукти, клітковину, не потрібно вживати багато консервів, копчених страв, ковбас, сосисок. Краще з’їжте шматочок відварного м’яса. Смажити страви не рекомендується, оскільки при смаженні виділяються канцерогени, краще варити або тушити. Здійснюйте профілактику інфекційних хвороб, захищайте шкіру від ультрафіолету ні у, звичайно, проходьте профілактичні огляди.

        Якщо ви будете дотримуватись цих простих порад зі здорового способу життя, це набагато скоротить захворюваність. Отже, від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя.

         До основних  факторів ризику виникнення онкозахворювань, в першу чергу, відносимо куріння.

         Вживання тютюну є найважливішим фактором ризику розвитку раку. На куріння припадає майже 22% світових випадків смерті від раку. Куріння пов’язане з розвитком різних типів раку: рак легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите, вплив пасивного куріння може збільшити ризик розвитку раку легень.

        По друге,повноцінний збалансований раціон може знизити ризик онкологічних захворювань:

           Їжте багато фруктів, овочів та інші харчові продукти з рослинних джерел, як-то цільнозернові та боби. Вони мають бути основою вашого раціону.

  • Контролюйте свою вагу. Обирайте менш калорійні продукти, виключіть із раціону цукор, трансжири, їжу з фастфуду.
  • Не вживайте алкоголь. Ризик різних видів раку, у тому числі рак молочної залози, товстої кишки, легень, нирок і печінки, збільшується з кількістю вжитого алкоголю. Пам’ятайте, безпечної дози алкоголю не існує!
  • Обмежте споживання технологічно обробленого м’яса. ВООЗ наголошує, що вживання великої кількості технологічно обробленого м’яса може збільшити ризик деяких видів раку.
  •  Велике значення має   надлишкова  вага людини, так як 20% усих видів  раку спричиняється  за рахунок надлишкової ваги.  Підтримання здорової ваги може знизити ризик виникнення таких видів раку, як рак молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок. Всесвітній фонд досліджень раку рекомендує дорослим підтримувати середній індекс маси тіла в межах 21–23 кг/м2, залежно від норми для різних популяцій, але не вище 25 (ІМТ < 25,0).  

        Включіть  у свій графік  щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня. Для  істотної користі для здоров'я необхідно щонайменше 150 хвилин на тиждень помірної аеробної активності або 75 хвилин на тиждень енергійної аеробної активності.

        Крім того, виконуйте наступні  поради.

        Уникайте прямого сонячного світла вдень. Влітку обмежуйте перебування на сонці з 10.00 до 16.00 год, коли сонячні промені найагресивніші.

        Користуйтеся сонцезахисними засобами з SPF 30+, носіть сонцезахисні окуляри та капелюх із широкими полями.

 

 

  • Затуляйте відкриті ділянки тіла. Більше одягу — більше захисту. Обов’язково прикривайте свої руки та ноги.
  • Уникайте соляріїв. Вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

            Важливу роль у профілактиці онкозахворювань мають наступні заходи

  • Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.
  •   Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо оптимального для вас графіку онкоскринінгу.           

             Турбуйтеся про себе і своє здоров’я! Якщо усунути фактори ризику, вірогідність захворіти на рак суттєво знижується. А у випадку захворювання, відмова від шкідливих звичок може підвищити ефективність лікування й допоможе покращити самопочуття

  •   

 

 

 

 

Завідувач відділом                                                  Силкіна Л.П.

 

 

Лікар з загальної гігієни                                         Литвиновський  І.Г.