ЯК ЗАПОБІГТИ ПРАВЦЕВІ ТА ДИФТЕРІЇ

ЯК ЗАПОБІГТИ ПРАВЦЕВІ ТА ДИФТЕРІЇ

 

         Існують  інфекційні хвороби, яким легше запобігти отримавши профілактичне щеплення, чим їх лікувати. Одні з них, такі як кір, після щеплення викликають і індивідуальний імунітет, і дають можливість створити колективний імунітет, запобігши активній циркуляції збудника в суспільстві.

 

      Інші інфекційні хвороби, такі як правець і дифтерія, дають можливість набути тільки індивідуальний антитоксичний імунітет. Його слід підтримувати на протязі всього життя.

 

Говорить завідувач відділу імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Михайло Мацюк.

 

         "Збудник правця широко поширений в природі, оскільки це нормальна мікрофлора кишківника коней, свиней і, навіть, людей.  Особливістю розвитку інфекційного процесу є те, що спори правця попадаючи в рану розвиваються без доступу кисню і виділяють токсин, який викликає спазм м’язів. Без лікування людина помирає від корчів і задухи. Тому при великих відкритих травмах, опіках, обмороженнях завжди рекомендується додатково проводити активно-пасивну профілактику правця.

 

         Дифтерія ж, хоча і має інший шлях передачі збудника від людини до людини (повітряно-крапепельний), але збудник теж виділяє в організм людини токсин, який приводить до набряку слизової оболонки носоглотки, вражає  серцеві м’язи. Як результат – задуха, зупинка серця.

 

 

         "Не буду наводити економічні розрахунки, але зробити профілактичне щеплення відповідно до національного календаря значно дешевше, чим лікуватися. Коли дитина хворіє – це в першу чергу негативні емоції для батьків, безсонні ночі та значні витрати, яким б заможними Ви не були, " - зазанчив завідувач відділу імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Михайло Мацюк.