Нашестя мишей на Сумщині: що відбувається і як боротися

Нашестя  мишей на Сумщині: що відбувається і як боротися

З настанням осені Україну як і Сумську область спіткала нова халепа . У хатах, коморах і навіть багатоповерхівках — велика чисельність гризунів. Особливо масштабно це відчувається на фронті. Нахабні нориці заполонили бліндажі та окопи, лізуть на столи, в спальники, звивають гнізда в одежі та особистих речах бійців.

Проблема з гризунами не обмежується шкодою, якої вони завдають продуктам, амуніції та обладнанню. Миші є переносниками понад тридцяти різних видів збудників хвороб, зокрема чуми, мишачого тифу,  лептоспірозу та інше.  Гризуни можуть бути носіями кліщів або бліх,  які є  переносниками інфекційних хвороб .

Чому мишей так багато?

- Однією з причин нашестя мишей, як пояснюють   ентомологи Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб,  є зміна клімату: спекотне літо і тривала тепла осінь. Це сприяло  активності мишей,  їхньому виживанню та розмноженню.

-  Через зникнення аграрного господарства у зоні бойових дій на колишніх полях щільно почав рости бур'ян, який є харчовою базою для мишей. Крім того, бур'ян маскує мишей та місця їх гніздування, що ускладнює їх полювання хижаками.

-  Міграція мишей. Частина популяції мишей мігрує з місцевостей, де відсутні джерела харчування, у місця посіву зернових та місця проживання людей у пошуках їжі.

- Наразі в прифронтових районах області  відсутні рейди карантинних служб, які здійснювали моніторинг і заходи труїння мишей до повномасштабної війни.

 Визначити візуально чи є гризун носієм хвороби майже неможливо, тому слід діяти швидко, компетентно і проводячи заходи .

Як боротися з мишами?

  1.  Перекрийте точки входу.

Направду це важко зробити повністю, оскільки гризуни можуть пройти через будь-які отвори в які можна вставити навіть звичайний олівець. Використовуйте де можливо синтетичні герметики, чудово якщо це робити разом з армованим матеріалом (сталева вата) який миші не здатні прогризти. Гума чи дерево не підійдуть.

    2. Мишоловки

Класичні механічні мишоловки або мишоловки приманки-пастки є доволі ефективними. Наживку треба міняти кожні два дні на нову, використовуючи звичайні продукти — сир, горішки, сухофрукти, м'ясні продукти.

   3. Народні засоби

Серед запахів, які відлякують мишей, є перцева мʼята, лавр, евкаліпт, камфора та ладан. Розчинами цих пахучих речовин можна обприскувати підлогу та стіни, одяг та спальники.

  4. Санітарні заходи

Мишам треба всього до 4 грам їжі на добу, тому трохи крихт на підлозі — це вже майже все що їм потрібно для життя. Зберігайте все, що вони можуть їсти, у герметичних скляних та/або металевих контейнерах. Сміття теж важливо надійно зберігати перед винесенням до герметичному баку.

 5. Ультразвукові відлякувачі

Це найгуманніший спосіб рятування від шкідників. Ультразвук, що генерується приладом, сигналізує гризунам про небезпеку. Пацюки та миші відчувають сильний стрес і намагаються втекти якомога далі від джерела ультразвуку.

За словами сумських ентомологів  до 90 відсотків мишачої популяції може загинути взимку. Це пов'язано з тим, що миші не переносять сильні морози і потребують багато їжі, щоб вижити.