ОСОБЛИВЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
ОСОБЛИВЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
Харчування при цукровому діабеті є важливою частиною лікування. Правильно складений раціон допоможе контролювати рівень цукру в крові, зменшити ризик ускладнень і поліпшити загальне самопочуття.Поради правильного харчування при цукровому діабеті надає Юрій Сачава лікар з гігієни харчування Сумського обласного контролю та профілактики хвороб.
Що можна їсти при цукровому діабеті?
При цукровому діабеті важливо вживати продукти, які не викликають різких стрибків рівня цукру в крові. До таких продуктів відносяться:
- Несолодкі ягоди, фрукти.
- Нежирні молочні продукти. Краще вибирати продукти з низьким вмістом цукру і жиру.
- Бобові є хорошим джерелом білка та клітковини.
- Цільнозернові продукти містять більше клітковини, ніж рафіновані продукти.
- Овочі – це важливе джерело вітамінів, мінералів і клітковини.
- Вибирайте нежирні сорти риби та м’яса.
- Яйця є хорошим джерелом білка.
Що не можна їсти при цукровому діабеті?
При цукровому діабеті слід обмежити або повністю виключити з раціону такі продукти:
- Алкоголь може підвищити рівень цукру в крові і викликати інші проблеми зі здоров’ям.
- Легкозасвоювані вуглеводи швидко всмоктуються в кров і викликають різкі стрибки рівня цукру. До таких вуглеводів відносяться:
- Білий хліб
- Макарони з м’яких сортів пшениці
- Солодкі газовані напої
- Солодкі десерти
- Солодкі фрукти
- Картопля
- Фастфуд
- Транс-жири підвищують рівень холестерину і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- Насичені жири. Насичені жири також підвищують рівень холестерину і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Які крупи дозволено їсти
- Ячмінь (перлова, ячна)
- Вівсяна крупа
- Гречана
- Пшенична
- Кіноа
- Рисова (тільки бурий рис довгозернистий)
Які продукти зменшують кількість цукру в крові?
Деякі продукти можуть допомогти зменшити кількість цукру в крові. До таких продуктів відносяться:
- Овочі та зелень містять клітковину, яка допомагає контролювати рівень цукру в крові.
- Несолодкі фрукти та ягоди містять клітковину і антиоксиданти, які можуть бути корисні для людей з цукровим діабетом.
- Морепродукти містять омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти зменшити запалення і покращити контроль рівня цукру в крові.
- Авокадо є хорошим джерелом мононенасичених жирів, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.
- Горіхи містять клітковину, білок і корисні жири, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Рекомендації щодо харчування
- Складайте меню так, щоб порції на сніданок, обід і вечерю були приблизно однакові по калорійності.
- Вживайте вуглеводи у першій половині дня.
- Виключить з раціону алкоголь, транс-жири, насичені жири
- Їжте більше свіжих овочів
- Не переїдайте