ОСОБЛИВЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ

ОСОБЛИВЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ

Харчування при цукровому діабеті є важливою частиною лікування. Правильно складений раціон допоможе контролювати рівень цукру в крові, зменшити ризик ускладнень і поліпшити загальне самопочуття.Поради правильного харчування при цукровому діабеті надає  Юрій Сачава лікар з гігієни харчування Сумського обласного контролю та профілактики хвороб.

Що можна їсти при цукровому діабеті?

При цукровому діабеті важливо вживати продукти, які не викликають різких стрибків рівня цукру в крові. До таких продуктів відносяться:

  • Несолодкі ягоди, фрукти.
  • Нежирні молочні продукти. Краще вибирати продукти з низьким вмістом цукру і жиру.
  • Бобові є хорошим джерелом білка та клітковини.
  • Цільнозернові продукти містять більше клітковини, ніж рафіновані продукти.
  • Овочі – це важливе джерело вітамінів, мінералів і клітковини.
  • Вибирайте нежирні сорти риби та м’яса.
  •  Яйця є хорошим джерелом білка.

Що не можна їсти при цукровому діабеті?

При цукровому діабеті слід обмежити або повністю виключити з раціону такі продукти:

  • Алкоголь може підвищити рівень цукру в крові і викликати інші проблеми зі здоров’ям.
  • Легкозасвоювані вуглеводи швидко всмоктуються в кров і викликають різкі стрибки рівня цукру. До таких вуглеводів відносяться:
  • Білий хліб
  • Макарони з м’яких сортів пшениці
  • Солодкі газовані напої
  • Солодкі десерти
  • Солодкі фрукти
  • Картопля
  • Фастфуд
  • Транс-жири підвищують рівень холестерину і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Насичені жири. Насичені жири також підвищують рівень холестерину і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Які крупи дозволено їсти

  • Ячмінь (перлова, ячна)
  • Вівсяна крупа
  • Гречана
  • Пшенична
  • Кіноа
  • Рисова (тільки бурий рис довгозернистий)

Які продукти зменшують кількість цукру в крові?

Деякі продукти можуть допомогти зменшити кількість цукру в крові. До таких продуктів відносяться:

  • Овочі та зелень містять клітковину, яка допомагає контролювати рівень цукру в крові.
  • Несолодкі фрукти та ягоди містять клітковину і антиоксиданти, які можуть бути корисні для людей з цукровим діабетом.
  • Морепродукти містять омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти зменшити запалення і покращити контроль рівня цукру в крові.
  • Авокадо є хорошим джерелом мононенасичених жирів, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.
  • Горіхи містять клітковину, білок і корисні жири, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Рекомендації щодо харчування

  • Складайте меню так, щоб порції на сніданок, обід і вечерю були приблизно однакові по калорійності.
  • Вживайте вуглеводи у першій половині дня.
  • Виключить з раціону  алкоголь, транс-жири, насичені жири
  • Їжте більше свіжих овочів
  • Не переїдайте