Хвороби,які пов'язані з неправильним харчуванням

Хвороби,які пов'язані з неправильним харчуванням

За даними МОЗ України, понад 50% українців мають надмірну вагу або ожиріння. На думку фахівців, існує безпосередній зв'язок цих проблем із неправильним харчуванням. Лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило стверджує:

 «Хвороби спричинені неправильним харчуванням (ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія, атеросклероз, захворювання серця, рак) зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 80% смертей  громадян. До причин не здорового харчування можна віднести напружений ритм життя, психологічні особливості кожної люди, якість їжі. Не варто забувати. що кожна людина неповторна і унікальна, тому окремі фактори неправильного харчування бувають чітко індивідуальними. »

 

Ось 8 факторів неправильного харчування, які можуть негативно позначитися на вашому здоров'ї:

   Фастфуд: Швидка їжа містить мало корисних речовин і вітамінів, а багато жирів, вуглеводів і цукру. Вживання фастфуду може призвести до ожиріння, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.

Переїдання: Надмірне споживання їжі може призвести до збільшення ваги, проблем із травленням і навіть до деяких хронічних захворювань.

  Вживання цукру та солі в великих кількостях: Надмірне споживання цукру та солі може призвести до ожиріння, діабету і проблем із серцем.

 Їжа перед книгою,  телевізором або гаджетом : При прийомі їжі перед екраном шлунковий сік виробляється в незначних кількостях, що уповільнює перетравлення їжі.

 Недостатня кількість фруктів і овочів: Фрукти та овочі містять важливі вітаміни, мінерали і антиоксиданти, які необхідні для здоров'я.

Неправильний сніданок або його відсутність: Сніданок є важливим прийомом їжі, який допомагає зарядитися енергією на весь день.

Їжа на ніч: Ситна вечеря може призвести до проблем із травленням і порушення сну.

 Щоб зберегти здоров'я, важливо дотримуватися правил здорового харчування.Збалансований  раціон включає в себе різноманітні фрукти, овочі, цільнозернові продукти, нежирні білки і здорові жири. Також важливо уникати переїдання, фастфуду і надмірного споживання цукру та солі.

Ось кілька порад щодо здорового харчування:

  •  Споживайте  різноманітну їжу: включайте в свій раціон продукти з усіх груп продуктів харчування.
  •  Обмежте споживання оброблених продуктів: вони  часто містять багато цукру, солі і жиру.
  • Вживайте достатньо води: якщо вживати воду в недостатній кількості то організм відчуває зневоднення, порушується обмін речовин, знижується імунітет. Для дорослої людини норма вживання води, на думку більшості медиків, коливається в межах 30-40мл.води на 1кг.маси тіла, тобто при вазі 50кг це 1,5-2л.води.
  •  Готуйте вдома: Домашня їжа, як правило, є більш здоровою, ніж ресторанна їжа.
  •  Не пропускайте сніданок: Сніданок допомагає зарядитися енергією на весь день.
  •  Не переїдайте.

Дотримуючись цих порад, ви можете поліпшити своє самопочуття і покращити якість свого життя.