Грип та інші ГРВІ в новому епідемічному сезоні

Грип та інші ГРВІ в новому епідемічному сезоні

 

Зростання захворюваності в Україні на гострі респіраторні вірусні інфекції та COVID – 19 очікується наступного місяця. Про це повідомив головний санітарний лікар , заступник міністра охорони здоров’я ігор Кузін.  Що буде грипом на Сумщині цієї осені та зими, розповів Сергій Грабовий лікар епідеміолог, Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«Епідемічний сезон грипу  та інших гострих респіраторних завжди розпочинається восени і триває до травня наступного року. Останні два сезони були особливими. З початком пандемії COVID-19 в перший раз в історії людства спостерігалась практично повна відсутність сезонної активності будь-яких респіраторних вірусів окрім SARS-CoV-2. А в минулому сезоні захворюваність на грип «відіграла» своє, коли вперше за багато років серед збудників ГРВІ найбільшу частку становив саме грип.

 В новому епідсезоні, найімовірніше нас очікує паралельна циркуляція нового варіанту SARS-CoV-2, який зараз шириться світом та вірусів грипу і інших ГРВІ. Складно передбачити, наскільки активно будуть поширюватись вірусні захворювання дихальних шляхів, але ми очікуємо, що рівні захворюваності будуть не меншими від сезону 2022/23 років, коли захворіло 97727 мешканців області, або практично кожен десятий.»

 

Профілактика респіратурних вірусних інфекцій в школах та дитячих садках

Осінь - це не лише золота пора, але  і час застуд. Ледве встигнувши увійти після літа в шкільний або дитсадковий режим, як діти починають хворіти. Як захистити дитину від гостро респіраторних вірусних   інфекцій знає Сергій Грабовий лікар епідеміолог, Сумського обласного центру контролю та профілактик хвороб.

«Раніше рекомендації щодо профілактики грипу та ГРВІ включали в себе вживання вітамінів, особливо вітаміну С та продуктів, які їх містять, цибуля, часник, калина, малина та інших народних засобів. На сьогодні достеменно відомо, що не існує доказової бази для таких рекомендацій. Вживання вітамінів показано за їх недостатності в організмі. Проте, якщо людина збалансовано харчується, то вона отримує достатню для життєдіяльності кількість вітамінів і не потребує додаткового їх споживання у вигляді пігулок. Крім того, неконтрольоване поїдання великих доз вітамінних препаратів,  може викликати додаткові проблеми зі здоров’ям.»

Поради лікаря: як не захворіти на ГРВІ

-         збалансоване харчування

-         фізична активність та вправи

-         закалювання

-         вакцинація

-         використовувати так звані нефармацевтичні заходи профілактики:

-         носіння маски

-         часто мити руки або обробляти їх антисептиком

-         дотримуватися етикету кашлю

-         дотримуватися дистанції

-         робити вологе прибирання у кімнатах та часто провітрювати приміщення

-         ізолювати хворих з симптомами ГРВІ.

 Найкращий захист від грипу – вакцинація

Найкращим захистом від захворювання на грип безперечно залишається вакцинація. Для сезону, що наближається, Всесвітня організація охорони здоров’я надала рекомендації щодо складу вакцин, які містять найпоширеніші штами вірусу, що очікуються у цьому осінньо-весняному періоді. Оскільки вірус грипу дуже мінливий, вакцина від цього захворювання захищає людину лише протягом одного сезону, тому вакцинуватися потрібно щороку

 Найкращий час для вакцинації – на початку осені, проте її можна робити і пізніше, навіть під час епідемії. В першу чергу щеплення потрібно робити людям, у яких можуть виникнути серйозні ускладнення після перенесеного грипу, а це люди віком 60 років і старше, діти від 6 міс, вагітні жінки та люди з хронічними захворюваннями, мешканці будинків тривалого догляду або будинків для людей похилого віку. Також щепитися потрібно людям, які мають ризик інфікуватися під час виконання своїх професійних обов’язків, а це лікарі, вчителі, військові, продавці тощо.